Italia: Apeluri la interzicerea unui grupuscul de extremă dreapta, incriminat pentru violențe la Roma

  • 12 Octombrie 2021 10:28
Italia: Apeluri la interzicerea unui grupuscul de extremă dreapta, incriminat pentru violențe la Roma

Apelurile s-au înmulțit luni în Italia pentru interzicerea unui grupuscul de extremă dreapta, Forza Nuova, incriminat după violentele manifestații care au avut loc sâmbătă la Roma împotriva permisului sanitar, informează AFP, citat de AGERPRES.

Mai multe sute de persoane s-au înfruntat sâmbătă seara cu forțele de ordine în centrul Romei, devastând, între altele, sediul principalei confederații sindicale a Italiei, CGIL (de stânga).

Asaltul a intervenit după o manifestație împotriva obligativității permisului sanitar la toate locurile de muncă, începând din 15 octombrie. Printre persoanele arestate se numără responsabili ai acestei mișcări.

Luni, personalități politice de pe întreg eșichierul politic au condamnat violențele, iar Partidul Democrat (PD, centru-stânga) și Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem), membre ale coaliției aflate la putere, au semnat o moțiune în parlament pentru a cere disoluția Forza Nuova.

În același timp, site-ul mișcării a fost închis de justiție, în cadrul unei anchete pentru "incitare la violență".

Potrivit liderului PD, Enrico Letta, fost șef al guvernului, evenimentele survenite sâmbătă sunt comparabile cu asaltul întreprins asupra Capitoliului de la Washington de către susținătorii lui Donald Trump. "Grupuri neo-fasciste au încercat să profite de delicata situație (legată de coronavirus) pentru a se deda unor acte de insurecție. Exact ceea ce s-a întâmplat în SUA pe 6 ianuarie", a declarat el.

Forza Nuova este un partid radical de dreapta neo-fascist, înființat în 1997 și al cărui program prevede, printre altele, interzicerea avortului, oprirea imigrației și abrogarea legilor care pedepsesc incitarea la ură din motive politice, rasiale sau religioase.

Liderul său actual, Roberto Fiore, 62 de ani, tată a 11 copii, a fost declarat în anii 1980 vinovat de crimă subversivă și de fondarea unei mișcări politice armate de extremă dreapta.

La diversele scrutinuri la care a participat, singur sau în coaliție cu alte grupuscule de extremă dreapta, el nu a reușit să adune mai mult de 0,5% din voturi.

Pe plan național, partidele de extremă dreapta se clasează în fruntea sondajelor, în special Liga al lui Matteo Salvini și Fratelli d'Italia (Frații Italiei) condus de Giorgia Meloni.

Matteo Salvini a declarat luni că Liga nu va semna moțiunea parlamentară, în timp ce în opinia Giorgiei Meloni guvernul dispune deja de prerogativele necesare pentru a dizolva grupusculele vizate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău