Italia: Al patrulea vot pentru alegerea președintelui țării

  • 27 Ianuarie 2022 11:18
Italia: Al patrulea vot pentru alegerea președintelui țării

În Italia are loc al patrulea vot pentru alegerea președintelui țării, după ce primele trei n-au dus la niciun rezultat, în absența unui candidat convenit între partide.

Președintele italian este ales de membrii Parlamentului și de reprezentanții celor 20 de regiuni, iar de azi este suficentă majoritatea absolută, față de majoritatea de două treimi necesară la voturile precedente.

Premierul Mario Draghi și-ar dori funcția, dar mulți se tem că plecarea sa din fruntea guvernului ar duce la alegeri anticipate și la eșecul reformelor pentru care Italia primește cea mai mare cotă din fondul de redresare post-COVID al Uniunii Europene.

Deocamdată însă formațiunile de dreapta și de stânga n-au o soluție alternativă. Centru-dreapta se va reuni în această dimineață, înaintea celui de al patrulea vot care va duce la scăderea cvorumului la 505.

Potrivit liderului Partidului Democrat, Enrico Letta, negocierile în curs se vor încheia odată cu votul pentru noul președinte, care va avea loc vineri. Nu va exista un președinte de dreapta, a comentat Enrico Letta la Adunarea Marilor Electori ai formațiunii sale, Partidul Democrat.

Deși astăzi va fi suficientă o majoritate absolută pentru ca unul dintre candidați să câștige, ministrul de externe, Luigi Di Maio, atrage atenția că dacă se merge la zid contra zid, între centru-dreapta și centru-stânga se riscă o divizare serioasă a majorității.

Sursa: Radio România Actualități

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău