Italia a recuperat în 2020 o jumătate de milion de opere de artă furate sau contrafăcute

  • 30 Aprilie 2021 10:15
Italia a recuperat în 2020 o jumătate de milion de opere de artă furate sau contrafăcute

Mai mult de o jumătate de milion de opere de artă furate sau contrafăcute au fost recuperate în 2020 de autoritățile din Italia, au anunțat joi polițiștii specializați în protejarea bunurilor culturale, subliniind că „nici Covidul nu i-a oprit pe hoții de frumos”, scrie AFP, preluată de News.ro.

Poliția „a recuperat 501.574 de opere de artă” atât din Italia, cât și din străinătate, conform bilanțului de activitate publicat de unitatea de carabinieri care se ocupă de protejarea patrimoniului artistic.

„Munca lor meticuloasă nu s-a oprit niciodată, nici în acest an dificil de criză sanitară”, a salutat ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, citat în comunicat. „Polițiștii au recuperat și restituit proprietarilor legitimi opere furate și exportate ilegal”.

Majoritatea obiectelor recuperate fac parte din sectorul de antichități, arhive și cărți (483.978). Urmează obiectele arheologice și paleontologice provenind din săpături clandestine (17.956). Au fost, de asemenea, confoscate 1.547 de opere contrafăcute estimate la 415 milioane de euro.

Furturile au înregistrat o scădere de 17,6% într-un an, în special cele aflate în colecțiile instituțiilor publice: biblioteci (-50%), lăcașe de cult (-17%) și muzee (-21%).

 

Polițiștii sunt mândri că au recuperat, în colaborare cu Europol și Interpol, un cap roman al unei zeități feminine care decora până în 1977 intrarea în Forumul Roman de la Roma și care a fost desprins de bust de necunoscuți.

Un portret de gentilom atribuit lui Tițian și exportat ilegal în Elveția, estimat la 6 milioane de euro, a fost de asemenea recuperat, la fel ca prețioase cărți vechi regăsite la Londra.

Italia numără 50 de situri culturale înscrise în patrimoniul mondial al umanității UNESCO, ceea ce o face cea mai bogată țară din lume. Această bogăție culturală, moștenire în special de la etrusci, greci și romani dar și alimentată de Renaștere și de epoca barocă, este obiectul lăcomiei colecționarilor din întreaga lume.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău