Italia: Două condamnări pe viață, după 41 de ani de la atentatul de la Brescia

  • 23 Iulie 2015 15:24
Italia: Două condamnări pe viață, după 41 de ani de la atentatul de la Brescia

Justiția italiană a condamnat la închisoare pe viață un fost militant de extremă dreapta și un fost membru al serviciilor secrete pentru responsabilitatea lor într-un atentat petrecut în urmă cu 41 de ani.

Atentatul s-a petrecut în 1974, la Brescia (nord) și a provocat moartea a opt persoane, iar altele 102 au fost rănite, transmite joi AFP.

Decizia le face în sfârșit dreptate victimelor și este 'extrem de importantă în ce privește reflecția colectivă asupra acelei perioade', a subliniat președintele asociației victimelor atentatului, Manlio Milani.

Miercuri seară, Curtea de Apel din Milano i-a condamnat la detenție pe viață pe Carlo Maria Maggi, fost militant al mișcării de extremă dreapta Ordine Nuovo (Noua Ordine), și pe Maurizio Tramonte, fost membru al serviciilor secrete.

Verdictul poate fi contestat la Curtea de Casație, dar este foarte probabil ca acesta să îl confirme. De altfel, Curtea de Casație a fost cea care i-a trimis pe cei doi inculpați în fața instanței de apel, după ce a anulat decizia prin care o curte de asesori i-a declarat nevinovați în 2010.

În caz de condamnare definitivă, Carlo Maria Maggi, astăzi în vârstă de 80 de ani și cu o stare de sănătate precară, nu va merge în închisoare, ceea ce nu se va întâmpla însă și cu Maurizio Tramonte, de 63 de ani.

Decizia instanței milaneze a fost comentată și în presă, editorialistul cotidianului La Stampa apreciind-o ca 'istorică, pentru că niciodată până acum nu a fost atât de clară indicarea responsabilității Noii Ordini și a serviciilor secrete în atentatele din acea perioadă'.

Italia a cunoscut în anii 1970, 'anii de plumb', o serie de atentate soldate cu zeci de victime. În pofida multiplelor procese, nu a fost pronunțată nicio condamnare definitivă împotriva extremei drepte, inculpații beneficiind fie de prescriere, fie de invalidarea verdictului de către o curte de apel sau de Curtea de Casație.

Atentatul de la Brescia a fost unul dintre cele mai atacuri teroriste petrecute în Italia, alături de cel din Piazza Fontana din Milano, din 1969, soldat cu 16 morți, și de atentatul din 1908 din gara Bologna, în care au murit 85 de oameni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău