ISW: Putin încearcă să convingă Occidentul să trădeze Ucraina

  • 03 Ianuarie 15:23
ISW: Putin încearcă să convingă Occidentul să trădeze Ucraina

Vladimir Putin încearcă să convingă Occidentul să trădeze Ucraina și să înceapă negocieri de la care Kievul ar fi exclus, consideră Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) de la Washington în cea mai recentă analiză a sa, relatează news.ro.

Grupul de reflecție cu sediul în SUA susține că Putin a reformulat în mod deliberat războiul pe plan intern și internațional ca fiind o luptă împotriva Occidentului, și nu a Ucrainei, ceea ce îi oferă o poziție mai puternică la masa negocierilor, menționează news.ro.

"Probabil că Putin încadrează în mod deliberat și fals Ucraina ca fiind un pion fără valoare în conflictul Rusia-Occident pentru a-și masca obiectivele sale expansioniste și maximaliste de a stabili un control rusesc complet și efectiv asupra Ucrainei", arată ISW.

Institutul consideră că intenția lui Putin este de a negocia doar cu Occidentul despre viitorul Ucrainei în cadrul sferei ruse de influență și vrea să obțină abandonarea Ucrainei de către Occident.

ISW mai spune că nu există niciun indiciu în niciunul dintre comentariile sau declarațiile sale recente care să sugereze că ar fi interesat de negocieri de pace cu Ucraina însăși.

ISW avertizează și asupra pericolelor cu care s-ar putea confrunta Occidentul dacă ar face acest lucru - orice subminare a regimului lui Volodimir Zelenski ar putea avea consecințe dezastruoase pentru regiune. "Orice angajament occidental în eventuale negocieri privind viitorul Ucrainei care ar ocoli Ucraina va semnala Rusiei că își poate impune voința asupra țărilor pe care le consideră a fi în sfera sa de influență - chiar și asupra țărilor din afara Ucrainei, incluzând potențial Finlanda și Moldova, despre care diverși actori ruși au început să stabilească condiții informaționale pentru viitoarele campanii", arată ISW.

Este posibil ca Putin să își extindă obiectivele de război în Ucraina pentru a include confruntarea cu Occidentul, într-un efort de a stabili condițiile pentru o consolidare militară permanentă a Rusiei și pentru a justifica sacrificiile mari pe câmpul de luptă. Astfel de pierderi ridicate pentru câștiguri teritoriale mici îl determină probabil pe Putin să prezinte o justificare puternică și ideologică pentru a continua războiul prelungit în care a lansat Rusia. În schimb, Ucraina nu are nevoie de astfel de justificări contorsionate pentru pierderile mari și suferințele pe care invazia lui Putin le provoacă poporului său, chiar și atunci când operațiunile militare ale Ucrainei nu produc rezultatele dorite. Războiul este într-adevăr existențial pentru Ucraina, așa cum nu este pentru Rusia, conchide ISW.

Institutul mai observă că Putin și-a încheiat în mod notabil observațiile despre conflictul dintre Rusia și Occident spunându-i unui militar rănit din spital că acesta nu a fost rănit pentru ca Rusia să renunțe la tot și să se predea. Putin a abordat, de asemenea, mai multe preocupări interne legate de lipsa de locuințe și compensații pentru militarii care au fost răniți pe câmpul de luptă, încercând astfel să se poziționeze ca un lider empatic și implicat pe timp de război, chiar dacă pare să ridice miza pentru a-și susține cererile de sacrificii tot mai mari din partea poporului său. Declarațiile lui Putin sugerează probabil că acesta pregătește o justificare pe termen lung pentru a menține forțele mobilizate și angajate în luptă pentru apărarea perpetuă a suveranității Rusiei împotriva Occidentului, arată analiza ISW.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău