ISW: O Rusie slăbită încearcă să creeze un bloc anti-occidental

  • 01 Aprilie 2023 15:05
ISW: O Rusie slăbită încearcă să creeze un bloc anti-occidental

Noul concept de politică externă a Rusiei, aprobat de Vladimir Putin pe 31 martie, are probabil ca scop susținerea încercărilor Kremlinului de a crea o coaliție anti-occidentală, scrie Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său zilnic, relatează The Guardian.

Documentul subliniază obiectivul Rusiei de a crea o ordine mondială multipolară, inclusiv de a pune capăt dominației SUA în afacerile mondiale. Se susține că cea mai mare parte a omenirii este interesată de o relație constructivă cu Rusia și că lumea multipolară dorită va deschide oportunități pentru puterile mondiale non-occidentale și pentru liderii regionali, scrie G4Media.

Este probabil ca noul document să sprijine încercările Kremlinului de a intensifica propunerile către țările nealiniate de a forma un bloc anti-occidental mai coeziv, scrie ISW.

Dar declinul puterii economice a Rusiei și slăbirea potențialului său militar în Ucraina reprezintă un prost stimulent pentru a arăta un interes serios față de propunerea Moscovei, spun autorii raportului.

ISW estimează că propunerea lui Putin de a crea un bloc anti-occidental în timpul vizitei lui Xi Jinping la Moscova nu a fost bine primită, deoarece liderul chinez a refuzat să antreneze China în conflictul geopolitic al lui Putin cu Occidentul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău