ISW: Kremlinul și presa rusă încearcă să sădească instabilitate politică în Republica Moldova

  • 10 Ianuarie 08:25
ISW: Kremlinul și presa rusă încearcă să sădească instabilitate politică în Republica Moldova

Retorica Kremlinului și presa de stat rusă continuă să încurajeze separatiștii pro-ruși din Republica Moldova, posibil într-o încercare de a semăna instabilitate politică și dezbinare, a scris Institutul pentru Studierea Războiului în ultima sa evaluare a războiului din Ucraina, relatează HotNews.ro.

Vadim Krasnoselski, președintele republicii separatiste Transnistria, susținută de ruși, a declarat reporterilor de la agenția de stat rusă TASS că „militarizarea” sporită a Moldovei amenință Transnistria, mai menționează HotNews.ro, citând Kyiv Independent.

În ultimul an, guvernul Moldovei și-a majorat bugetul militar, a participat la exerciții comune cu NATO și a primit ajutoare militare de la statele europene pentru a se proteja de incursiunile militare ulterioare din Rusia.

„Când vecinul nostru, cu care a existat un conflict nerezolvat de mai bine de 30 de ani și care a atacat cu trădare orașele noastre pașnice în trecut, se grăbește brusc să se înarmeze, desigur, aceasta este o amenințare”, a spus Krasnoselski.

Transnistria este o regiune separatistă recunoscută la nivel internațional ca parte a Moldovei. Trupele ruse au ocupat Transnistria încă de la începutul anilor 1990, când Rusia a invadat regiunea sub pretextul protejării etnicilor ruși, se mai arată în analiza Institutului pentru Studierea Războiului.

Krasnoselski a respins, de asemenea, ideea că Moldova ar putea să-și sporească capacitățile militare ca o modalitate de a se apăra împotriva Rusiei. El a mai susținut că Moldova „urmează în mod constant calea escaladării” și a amenințat că Moldova „poartă responsabilitatea pentru consecințele inevitabile ulterioare”.

Acesta a susținut de asemenea că R. Moldova „a atacat cu trădare orașele pașnice [Transnistriei] în trecut” și a comis încălcări „masive” ale drepturilor omului.

Într-o evaluare anterioară, ISW a stabilit că Rusia conturează încet un spațiu informațional care vizează destabilizarea Moldovei și justificarea oricăror campanii viitoare prin încadrarea Rusiei drept protector al „vorbitorilor de limba rusă amenințați” în Moldova. Această abordare este aproape identică cu narațiunile construite de Rusia pentru a justifica invazia pe scară largă a Ucrainei.

Krasnoselski și-a afirmat, de asemenea, în 2018 angajamentul său de a se asigura că Transnistria devine în cele din urmă parte a Rusiei.

Generalul David Petraeus, fost director CIA și fost șef al forțelor internaționale din Irak și Afganistan, spunea săptămâna trecută că președintele Vladimir Putin „nu se va opri acolo” dacă Rusia va câștiga în Ucraina, iar Republica „Moldova va fi următoarea în vizor, sau poate una dintre statele baltice”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Tue
22
Wed
25
Thu
24
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău