ISW: Capturarea regiunilor Donețk și Luhansk rămâne principalul obiectiv de război al Rusiei pentru 2024

  • 04 Mai 16:40
ISW: Capturarea regiunilor Donețk și Luhansk rămâne principalul obiectiv de război al Rusiei pentru 2024

Scopul principal al campaniei de război a Rusiei în Ucraina pentru acest an este ocuparea completă a regiunilor Donețk și Lugansk, se arată în cel mai recent raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), scrie agenția de presă Ukrinform, citată de Radio Chișinău.

Citând oficiali ucraineni, analiștii ISW, la care face referire sursa, scriu că acest lucru este dovedit în special de planul operațiunii ofensive, care se așteaptă să fie declanșată în vara anului 2024.

Acest lucru a fost confirmat într-un interviu pentru The Times de către comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, Oleksandr Pavlyuk. Potrivit acestuia, armata rusă va încerca, de asemenea, să ocupe regiunea Zaporizhzhia dacă va reuși să cucerească Donbasul.

Într-un interviu acordat pentru The Economist, șeful adjunct al Direcției principale de informații militare (GUR), Vadym Skibitskyi, a declarat, de asemenea, că Kremlinul nu a abandonat planurile de a ocupa regiunile Donețk și Luhansk.

Oleksandr Pavliuk a confirmat că forțele ruse au, de asemenea, un plan de capturare a orașelor Harkiv și Sumy, dar a remarcat că rămâne neclar cât de serios este acest plan al inamicului și dacă vor reuși să cucerească vreunul dintre cele două orașe.

Potrivit ISW, rușii se vor lupta să pună mâna pe Harkiv, dar este posibil ca o operațiune ofensivă rusă în zonă să atragă și să stabilească  aici forțele ucrainene din alte zone ale liniei frontului.

Pavlyuk a declarat că forțele ucrainene fac tot posibilul pentru a opri eforturile ruse de a pune mâna pe Chasiv Yar, dar a remarcat că forțele ruse au un avantaj de artilerie estimat de 10 la 1 față de forțele ucrainene și „superioritate aeriană totală”, referindu-se la capacitatea forțelor ruse de a efectua fără discernământ lovituri cu bombe în zonă.

Raportul ISW se referă, de asemenea, la declarațiile președintelui Volodymyr Zelensky, care a spus recent că Ucraina este concentrată pe axa Avdiivka, unde inamicul pune constant presiune asupra pozițiilor armatei ucrainene. Potrivit președintelui, ocupanții plănuiesc să-și intensifice eforturile ofensive în vara lui 2024. Ucraina se confruntă cu „noua etapă” a războiului, a adăugat liderul de la Kiev.

ISW estimează, de asemenea, că primele transporturi de ajutoare militare americane ar fi putut sosi în Ucraina la începutul acestei săptămâni, deși probabil că va mai dura câteva săptămâni înainte ca armamentul și muniția occidentală să ajungă în totalitate în zonele din prima linie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău