Istoricul Ion Negrei, despre medalia „75 de ani de la victoria în cel de-Al Doilea Război Mondial”: Gestul Guvernului este unul propagandistic și anacronic. Noi suntem o victimă a comunismului sovietic și mai purtăm pe umerii noștri consecințele lui

  • 25 Martie 17:49
Istoricul Ion Negrei, despre medalia „75 de ani de la victoria în cel de-Al Doilea Război Mondial”: Gestul Guvernului este unul propagandistic și anacronic. Noi suntem o victimă a comunismului sovietic și mai purtăm pe umerii noștri consecințele lui

Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect prin care se propune instituirea medaliei comemorative „75 de ani de la victoria în cel de-Al Doilea Război Mondial”. Istoricii califică hotărârea drept o acțiune propagandistică. Relatează Radu Osipov.

Pe aversul medaliei va fi reprezentat așa numitul monument sovietic al eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă, amplasat chiar în fața Academiei de Știință, iar pe revers, în relief, cu litere capitale, inscripția „75 DE ANI DE LA VICTORIA ÎN CEL DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL”. Medalionul va fi confecționat din aur brunat. Confecționarea medaliei va costa statul peste 157 de mii de lei.

Istoricul Ion Negrei susține că gestul cabinetului de miniștri este unul propagandistic și anacronic pentru că Republica Moldova nu a participat ca stat în cel de-al Doilea Război Mondial.

Retorica oficială nu face decât să confirme că guvernarea se conformează viziunilor Kremlinului asupra războiului, mai ales în ceea ce privește trecerea sub tăcere a prieteniei sovieto-naziste care a culminat prin împărțirea Poloniei și a sferelor de influență în Europa de est în anii 1939-1940. Declanșarea războiului este cauzată tocmai de aceste două regimuri, afirmă Ion Negrei.

Istoricul este de părere că regimul comunist care a pus stăpânire pe jumătate de continent după cel de-al Doilea Război Mondial este similar celui nazist, iar Republica Moldova trăiește și astăzi consecințele ocupației sovietice.

„Noi suntem o victimă a comunismului sovietic și astăzi mai purtăm pe umerii noștri consecințele lui. Rămânem încă sub diferite forme de dictatură și autoritarism”, a declarat istoricul. 

Decizia Guvernului urmează să fie votată de deputați. Distincția ar urmă să fie oferită unui număr de 450 de veterani.

Al Doilea Război Mondial a erupt în 1939 odată împărțirea Poloniei de către Hitler și Stalin, și s-a terminat în 1945 cu capitularea Germaniei și a Japoniei. Potrivit istoriografiei rusești și sovietice, URSS a intrat în război în anul 1941, ignorându-se anexările anterioare, o parte din Polonia, România și statele baltice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
30
Cer acoperit de nori
Umiditate:28 %
Vint:2,1 m/s
Tue
24
Wed
22
Thu
20
Fri
20
Sat
21

Curs oficial BNM 10 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6172 -0.0617
USD 16.5952 -0.0205
RON 4.0556 -0.0138
UAH 0.6004 0.0004
RUB 0.2257 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău