Istoricul Anatol Petrencu: „9 Mai este despre Europa și trebuie să luăm în serios această zi pentru că noi suntem europeni geografic, locuim în Europa” (Audio)

  • 09 Mai 2023 12:57
0%
00:00:00
00:00:00

9 mai este despre Ziua Europei și această zi trebuie să fie luată în serios de către cetățenii Rep. Moldova, a declarat istoricul Anatol Petrencu în cadrul emisiunii „Neconfidențial” de la Radio Chișinău. El a mai sugerat că puterea de la Chișinău trebuie să fie mai hotărâtă în luarea unor decizii clare cu privire la această zi, pentru a pune capăt confuziei legate de ziua respectivă, transmite Radio Chișinău.

9 mai este despre Ziua Europei și această zi trebuie luată în serios, a declarat istoricul Anatol Petrencu.

„Noi trebuie să luăm în serios această zi, pentru că noi suntem europeni geografic, locuim în Europa. Așa s-a întâmplat că am fost rupți de Patria Mamă – România în `40 prima dată, în `44 a doua oară…aici ni s-au spălat creierii cu „valori” sovietice, socialiste. Să nu uităm pentru nicio secundă că am avut foamete organizată în 46-47, în 49 al doilea val de deportări, în 51 al treilea val de deportări. Cu ce ne-a fericit Rusia? Cu nimic. Au băgat frica în oameni, frica de a vorbi, de a fi umil, de a fi toleranți față de toate nedreptățile”, a afirmat Anatol Petrencu.

 Acesta a explicat de ce Rusia sărbătorește Ziua Victoriei pe 9 mai, și nu pe 8 mai.

„Vreau aici să remarc că Germania a semnat actul de capitulare de două ori. Prima dată pe 7 mai, în orașul Reims, care era sub controlul americanilor, dar Stalin nu a acceptat această capitulare, el a considerat că Germanai trebuie să semneze actul în Berlin, de unde a început agresiunea. După ce s-a consultat cu Winston Churchill și Harry Truman, a fost luată decizia să mai semneze încă odată actul. Acesta a fost semnat pe data de 8 mai, noaptea, înainte de miezul nopții, lucru care însemna pentru Germania și Europa occidentală 8 mai, iar din cauza fusului orar la Moscova era 9 mai”, a declarat Anatol Petrencu.

Chiar și așa, confuzia legată de ziua de 9 mai continuă să persiste. În acest sens, istoricul a sugerat că puterea de la Chișinău ar trebui să fie mai hotărâtă în luarea unor decizii clare cu privire la această zi.

„Este foarte bine și avem deja exemplul – acum câteva zile, a președintelui ucrainean Zelensky, care a înainta un proiect de lege în Rada de la Kiev în care să marcheze pe 8 mai Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, iar pe 9 mai Ziua Europei. Ar trebui și Republica Moldova să facă același lucru. Se fac niște pași timizi, oarecum, dar nu se iau niște decizii clare. Acest lucru ar trebui să-l facă conducerea și să spună societății într-un an, în al doilea…și atunci lucrurile se lămuresc”, a spus Anatol Petrencu.

În Republica Moldova, ziua de 9 mai este declarată zi liberă. În această zi fiind marcată Ziua comemorării celor căzuți în Al Doilea Război Mondial, precum și Ziua Europei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău