ISTORICII, despre importanța actului Unirii din 1859: Destinul unui popor poate fi împlinit doar în unitatea lui
-
24 Ianuarie 2020 09:37
Zilei Unirii Principatelor Române, este sărbătorită astăzi, 24 ianuarie, de către toți românii.
O adunare solemnă a fost organizată cu acest prilej la liceul „G.Asachi” din Chișinău, unde au participat istorici, oameni de cultură, elevi și studenți. Participanții au făcut un apel către intelectuali și toți membrii societății ca să-și unească eforturile întru promovarea și protejarea limbii, istoriei, culturii neamului românesc. O relatare de Alina Rusu, pentru Radio România Chișinău.
În cadrul evenimentului, cu profunde semnificații pentru toată suflarea românească, inaugurat cu intonarea imnurilor celor două state românești – România și Republica Moldova, istoricii Ion Negrei și Anatol Petrencu au vorbit despre importanța actului Unirii din 1859. Poporul român a parcurs un traseu care se desăvârșește în Unirea Mare, căci destinul unui popor poate fi împlinit doar în unitate lui, afirmă istoricul Ion Negrei:
„De la Unirea Mică, poporul roman a parcurs un traseu până la Unirea Mare, care se desăvârșește la 1 decembrie 1918. Bogdan Petriceicu Hașdeu, când s-a produs Unirea Mică se întreba, dar când se va produce Unirea Mare. Se înțelegea că un popor în dezbinare, în neunire, nu poate trăi. Toate popoarele își formau statele lor naționale și același lucru trebuia să-l parcurgă și România…”, a menționat Ion Negrei.
Lecțiile istoriei sunt o învățătură pentru actualitate, subliniază istoricul Anatol Petrencu:
„Este o data istorică pentru poporul nostru, noi spunem Mica Unire – adică două Principate s-au unit în 1859, pe 24 ianuarie, printr-o metodă ingenioasă – alegându-l în același post pe Alexandru Ioan Cuza, ca domnitor al acelor principate. Astfel au fost ocolite mai multe piedici în ceea ce privește Unirea principatelor. A fost un eveniment important, pentru că Unirea face forță – am fortificat economiile ambelor principate, nu am mai fost diferite impedimente. România a devenit o țară modernă”.
Profesorul Anatol Petrencu a deplâns faptul că anul 2019 pentru Republica Moldova poate fi asemănat cu anul 1940 - la fel ca și atunci puterea a fost preluată de către persoane afiliate Rusiei. Istoricul întrezărește un pericol în faptul că Rusia de astăzi nu mai recunoaște tratatele internaționale, semnate de ea, pretinzându-se apărătoare a cetățenilor vorbitori de limbă rusă din alte state:
„Am constatat că noi avem la conducerea Republicii Moldova persoane pro-ruse, care realizează niște proiecte ale conducerii de la Kremlin de astăzi, ale lui Putin. Nu numai pentru noi, dar pentru Europa și pentru întreaga omenire, conducerea lui Putin nu mai recunoaște tratatele internaționale. Consideră că nu sunt valabile. Astfel , chiar dacă a semnat trei tratate prin care a recunoscut integritatea teritorială a Ucrainei, cu toate acestea a anexat Crimeea, sub niște motive false. Asta și pe noi ne paste. Pentru că Federația Rusă de astăzi promovează limba rusă ca un instrument de expansiune. Și orișicare cetățean, care chiar dacă nu este rus, dar vorbește rusește, este obiect de politică al Federației Ruse. De aceea primejdia este foarte mare.
Condamnăm aceste politici promovate de Dodon, de rusificare, de schimbare a denumirii limbii române în limbă moldovenească, de promovare a limbii ruse. Depinde tot de noi, de alte popoare, care rezistă și își apără identitatea.”
Participanții la Adunarea festivă, dedicată Unirii principatelor au adoptat o rezoluție, în care se anunță despre constituirea unei Societăți culturale, care va avea drept scop promovarea și apărarea istoriei, limbii culturii neamului, a monumentelor istorice. Participanții au făcut un apel către intelectuali să se unească întru afirmarea idealurilor naționale.
Un apel la Unire, a făcut prin cântec și Liviu Pașa, student la Colegiul Național de Transport.