Israelul va continua raidurile aeriene în Siria, în pofida întăririi de către Rusia a apărării antiaeriene siriene (Netanyahu)

  • 10 Octombrie 2018 08:47
Israelul va continua raidurile aeriene în Siria, în pofida întăririi de către Rusia a apărării antiaeriene siriene (Netanyahu)

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți că țara sa va continua să efectueze lovituri aeriene în Siria, în pofida deciziei ruse de a întări apărarea antiaeriană a regimului de la Damasc, cu prilejul unei întrevederi cu un înalt responsabil rus, relatează AFP.

Netanyahu s-a întâlnit la Ierusalim cu vicepremierul rus Maksim Akimov. A fost prima întrevedere oficială cu un responsabil rus de rang înalt de la moartea a 15 militari ruși pe 17 septembrie, în urma doborârii din greșeală a avionului lor de către apărarea antiaeriană siriană, după un raid israelian în Siria, țară vecină cu Israelul aflată în război.

În pofida livrărilor de către Rusia de rachete antiaeriene S-300 regimului sirian, Israelul își va continua "activitatea legitimă în Siria împotriva Iranului și a mandatarilor săi locali care și-au exprimat în mod clar intenția de a ne distruge", a declarat Netanyahu în cadrul unei conferințe de presă.

El a mai spus că este încrezător că nemulțumirile Moscovei vor fi depășite. "Cu bun simț și bunăvoință, putem ajunge la o soluție care să ne permită să menținem nivelul bun de coordonare între armatele ruse și israeliene", a mai spus el.

Iranul și Hezbollahul libanez, dușmani ai Israelului, ajută militar regimul sirian al lui Bashar al-Assad, susținut tot de Moscova. Israelul afirmă că nu va lăsa Iranul să se folosească de Siria ca de un cap de pod împotriva sa și a lovit în mai multe rânduri interesele iraniene în Siria, notează AFP.

Israelul și Rusia au instituit în 2015 un mecanism care să evite eventuale acroșaje între armatele lor în Siria.

Duminică, Benjamin Netanyahu a anunțat că se va întâlni "în viitor" cu președintele rus Vladimir Putin pentru a aborda chestiunea coordonării angajamentelor țărilor lor în Siria. Această întâlnire va fi prima între cei doi lideri de la incidentul aviatic în care au murit militarii ruși. Totuși, cei doi lideri au discutat la telefon de trei ori.

După ce avionul său a fost doborât, armata rusă i-a acuzat în primă fază pe piloții israelieni că s-au folosit de aparatul de zbor ca acoperire pentru a scăpa de tiruri siriene, ceea ce statul israelian a negat.

Potrivit Israelului, avionul rus a fost lovit când aparatele de zbor israeliene se întorseseră deja în spațiul lor aerian.

Rusia a anunțat de atunci noi măsuri de securitate vizând protejarea armatei sale angajate în Siria, printre care întărirea apărării antiaeriene siriene cu baterii S-300 și bruierea comunicațiilor avioanelor.

Aceste măsuri au provocat temeri în Israel că armata va trebui să-și limiteze raidurile în Siria împotriva unor presupuse ținte iraniene și convoaie de arme destinate Hezbollahului libanez.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,06 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău