Israelul și Ciprul au convenit un cadru de soluționare a disputei privind zăcămintele maritime de gaze

  • 09 Martie 2021 15:13
Israelul și Ciprul au convenit un cadru de soluționare a disputei privind zăcămintele maritime de gaze

Israelul și Ciprul au ajuns la o înțelegere privind rezervele de gaz aflate de ambele părți ale frontierei lor maritime, transmite Reuters.

Anunțul făcut de Natasa Pilides, ministru al energiei, comerțului și industriei în guvernul de la Nicosia, arată că s-a făcut un pas către soluționarea unui impas care durează de nouă ani. Exploatarea câmpului gazifer Aphrodite din apele cipriote a fost blocată de faptul că o mică parte din zăcământ se află în zona maritimă israeliană.

Pilides a declarat că a convenit cu omologul ei israelian, Yuval Steinitz, un cadru de rezolvare a disputei, iar companiilor implicate în proiect li se vor transmite instrucțiuni. "Cadrul va fi stabilit într-o scrisoare comună aflată în curs de redactare. Suntem satisfăcuți că am ajuns în acest punct după nouă ani de discuții", le-a spus ea reporterilor.

Steinitz s-a aflat în Cipru pentru semnarea unui memorandum de înțelegere privind un alt proiect.

Ciprul a acordat în 2019 concesiunea de exploatare a câmpului Aphrodite pe 25 de ani companiilor Noble Energy, Shell și Delek Drilling. Zăcământul este estimat la 110 miliarde de metri cubi de gaz, din care aproximativ 10% se află de partea israeliană a frontierei din Marea Mediterană. Israelul a susținut că lucrările nu pot începe decât după încheierea unui acord.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău