Israelul publică imagini cu atacul asupra spitalului din Gaza și susține că teroriștii și-au bombardat propriii cetățeni

  • 18 Octombrie 2023 09:45
Israelul publică imagini cu atacul asupra spitalului din Gaza și susține că teroriștii și-au bombardat propriii cetățeni

Forțele de apărare israeliene au publicat imagini prin care susțin că racheta care a lovit spitalul din Fâșia Gaza a plecat chiar de pe teritoriul enclavei. Filmarea arată o rachetă care a explodat chiar la ora la care spitalul a fost lovit. Oficialii israelieni susțin că gruparea teroristă își bombardează propriii cetățeni, scrie digi24.ro

Imaginile prezintă parcarea spitalului, unde a avut loc explozia, care a provocat sute de victime, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății din Hamas.

Clipul video arată că în zonă a fost provocat un incendiu de proporții în urma exploziei, dar nu există niciun crater. Loviturile israeliene lasă în general găuri mari în pământ, spune armata israeliană.

Imaginile filmate cu drona indică, de asemenea, schije care au aterizat pe acoperișul clădirilor din apropiere, care au rămas în mare parte intacte, scrie hotnews.ro.

 

Oficialii palestinieni au acuzat raidurile aeriene israeliene pentru explozia morală. Însă Forțele de Apărare ale Israelului au negat „categoric" orice implicare în atacul asupra spitalului, dând vina în schimb pe o „lansare eșuată de rachetă" de către gruparea palestiniană Jihadul Islamic, un grup militant islamist rival din Gaza.

Spitalul baptist Al-Ahli adăpostea mii de persoane strămutate când a fost bombardat marți, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății într-un comunicat. Multe victime se află încă sub dărâmături, a adăugat acesta.

Cel puțin 500 de morți, susțin oficialii palestinieni

Cel puțin 500 de persoane au fost ucise în atac, au declarat oficiali palestinieni, potrivit Al Jazeera, care precizează că nu a putut verifica independent această informație.

„O analiză a sistemelor operaționale ale IDF (armata israeliană) indică faptul că un baraj de rachete a fost lansat de teroriștii din Gaza, trecând în imediata apropiere a spitalului Al Ahli din Gaza în momentul în care a fost lovit", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu într-o postare pe rețelele de socializare.

„Informațiile din mai multe surse pe care le avem indică faptul că Jihadul Islamic este responsabil pentru lansarea eșuată de rachete care a lovit spitalul din Gaza", a spus premierul israelian.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat reporterilor că rachete lansate de Jihadul islamic palestinian au trecut pe lângă spital în momentul loviturii, care, potrivit acestuia, a lovit parcarea unității medicale.

Hagari, care pune la îndoială numărul de morți, a susținut că nu a existat o lovitură directă asupra spitalului și a spus că imaginile filmate de drone militare au arătat „un fel de lovitură în parcare".

El a spus că armata a avut o operațiune a Forțelor Aeriene israeliene în zonă în jurul momentului exploziei de la spital „dar a fost cu un alt tip de muniție care nu ... se potrivește cu imaginile pe care le avem (cu spitalul)".

Un alt purtător de cuvânt, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat pentru CNN că armata a interceptat o conversație în care militanții recunoșteau că a fost o lansare eșuată de rachete. El a spus că armata va face publică o înregistrare a conversației, potrivit Reuters.

Jihanul Islamic neagă

Jihadul Islamic a negat că vreuna dintre rachetele sale a fost implicată în explozia de la spital, afirmând că nu avea nicio activitate în orașul Gaza sau în jurul acestuia în acel moment.

Jihadul Islamic, susținut de Iran, a luat parte la asaltul condus de Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și, la fel ca Hamas, a lansat numeroase salve de rachete asupra Israelului.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău