Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate avea loc

  • 02 Octombrie 12:33
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate avea loc

Israelul și Iranul nu au fost niciodată mai aproape de deschiderea unui front nou și mult mai periculos în confruntările intense din Orientul Mijlociu. Oficialii israelieni, care se așteaptă la un război regional total, au declarat pentru Axios că Israelul va lansa în câteva zile o „ripostă semnificativă” la atacul masiv cu rachete de marți, o ripostă ce poate viza instalații de producție de petrol din Iran și alte situri strategice.

Iranul a amenințat marți că, dacă Israelul răspunde cu forță la cele aproape 200 de rachete pe care le-a lansat marți, va ataca din nou. Dacă acest lucru se întâmplă, oficialii israelieni spun că toate opțiunile vor fi pe masă, inclusiv lovituri asupra instalațiilor nucleare ale Iranului, scrie Digi24.

„Avem un mare semn de întrebare cu privire la modul în care iranienii vor răspunde la un atac, dar luăm în considerare posibilitatea ca ei să treacă la atac total, ceea ce va fi un joc cu totul diferit”,  a declarat un oficial israelian.

Mulți oficiali israelieni indică instalațiile petroliere ale Iranului drept o țintă probabilă, dar unii spun că asasinatele țintite și distrugerea sistemelor de apărare aeriană ale Iranului sunt, de asemenea, analizate.

Răspunsul israelian ar putea include atacuri aeriene cu avioane de vânătoare, precum și operațiuni clandestine similare celei care l-a ucis pe liderul Hamas Ismail Haniyeh la Teheran în urmă cu două luni. Atacul cu rachete și drone al Iranului asupra Israelului în aprilie a primit ca răspuns o lovitură israeliană foarte limitată împotriva unei baterii de apărare aeriană S-300 din Iran și a pus capăt schimbului de atacuri directe.

De data aceasta, represaliile israeliene vor fi mult mai semnificative, au declarat oficialii israelieni.

„Oricine ne atacă, îl vom ataca”

Cabinetul de securitate israelian s-a reunit marți într-un buncăr guvernamental subteran din interiorul unui munte de lângă Ierusalim. Reuniunea a început în timp ce primul val de rachete balistice iraniene se îndrepta spre Israel. Multe dintre rachetele iraniene au fost interceptate de sistemele de apărare antirachetă israeliene și americane. Marea Britanie a anunțat miercuri că a oferit la rândul său, suport Israelului în interceptarea rachetelor iraniene.

Cele care nu au fost interceptate au lovit mai ales zone deschise din apropierea unei baze a forțelor aeriene din sudul Israelului, sediul Mossad și o bază militară de informații la nord de Tel Aviv.

Un oficial israelian din domeniul apărării a declarat pentru Axios că zeci de rachete iraniene au fost trase asupra sediului Mossad, însă niciuna nu a atins interiorul complexului.

La finalul reuniunii cabinetului de securitate, premierul israelian Benjamin Netanyahu a semnalat următoarea mișcare a Israelului. „Iranul a făcut o mare greșeală în această seară și va plăti pentru ea”, a declarat Netanyahu într-un videoclip difuzat de biroul său.

„Regimul din Iran nu înțelege hotărârea noastră de a ne apăra și hotărârea noastră de a riposta împotriva dușmanilor noștri. Ei vor înțelege. Ne vom ține de regula pe care am stabilit-o: oricine ne atacă, îl vom ataca”, a continuat Netanyahu.

Doi oficiali israelieni au declarat că reuniunea cabinetului s-a încheiat după mai multe ore cu înțelegerea că va exista un răspuns militar israelian, dar fără o decizie clară cu privire la ce va fi acest răspuns.

Decizia finală, după consultări cu SUA

Un oficial israelian de rang înalt a declarat pentru Axios că unul dintre motivele pentru care nu a fost luată o decizie la reuniunea cabinetului a fost acela că oficialii israelieni doresc să se consulte cu administrația Biden.

Deși Israelul va răspunde pe cont propriu, acesta dorește să își coordoneze planurile cu SUA din cauza implicațiilor strategice ale situației. Un alt atac iranian ca răspuns la o ripostă israeliană ar necesita cooperare defensivă cu Comandamentul central al SUA, mai multe muniții pentru forțele aeriene israeliene și, eventual, alte tipuri de sprijin operațional din partea SUA, a declarat oficialul israelian.

Președintele Biden a declarat marți că SUA și Israelul discută despre răspunsul la atacul iranian și „rămâne de văzut” care va fi rezultatul.

Un oficial american a declarat că, în cadrul discuțiilor purtate marți între administrația Biden și guvernul israelian, SUA a precizat că sprijină un răspuns israelian, dar consideră că acesta trebuie să fie calculat. Biden a declarat că va vorbi cu Netanyahu despre răspunsul la atacul israelian. Un oficial israelian a declarat că discuția ar putea avea loc miercuri, cu câteva ore înainte de sărbătoarea evreiască de Rosh Hashanah.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
19,96
Câțiva nori
Umiditate:61 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
20
Sat
21
Sun
18
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău