Israelul deschide o anchetă parlamentară în cazul programului de spionaj Pegasus

  • 22 Iulie 2021 15:13
Israelul deschide o anchetă parlamentară în cazul programului de spionaj Pegasus

Parlamentul din Israel a creat o comisie pentru a ancheta acuzațiile conform cărora programul de spionaj Pegasus a fost folosit "în mod abuziv" de unele state pentru a spiona personalități, a transmis joi un deputat israelian, potrivit AFP, citat de Agerpres.

"Apărarea a desemnat o comisie formată dintr-un anumit număr de grupuri", a transmis la postul de radio al armatei Ram Ben-Barak, care conduce Comisia de Afaceri Externe și Apărare din Parlamentul din Israel (Knesset).

"La finalul anchetei (...), vom evalua dacă trebuie să facem corecții", a adăugat deputatul centrist și fost director adjunct al Mossad, serviciul de informații externe al Israelului.

Programul Pegasus, conceput de compania israeliană de securitate cibernetică NSO, se află în centrul unui scandal mondial de spionaj care a determinat ONG-ul 'Reporteri fără Frontiere' să ceară un moratoriu asupra vânzărilor sale, în timp ce cancelarul german Angela Merkel a solicitat mai multe restricții asupra vânzării acestor sisteme.

Organizațiile Forbidden Stories și Amnesty International au obținut o listă de 50.000 de numere de telefon, selectate de clienții NSO din 2016 pentru a fi potențial supravegheate, și le-au împărtășit cu un consorțiu de 17 media care au dezvăluit duminică existența sa.

Pegasus ar fi permis spionarea numerelor a cel puțin 180 de jurnaliști, 85 de militanți pentru drepturile omului sau chiar 14 șefi de stat, printre care și președintele francez Emmanuel Macron, lucru pe care NSO îl respinge.

Acuzată cu regularitate că face jocul regimurilor autoritare, NSO dă asigurări că programul său servește doar la obținerea de informații împotriva rețelelor criminale sau teroriste.

Joi, Shalev Hulio, președintele grupului, a afirmat într-un interviu pentru postul de radio al armatei că este vorba de o tentativă "de a discredita întreaga industrie cibernetică israeliană" și s-a declarat în favoarea unei anchete pentru "a spăla" imaginea companiei sale.

Permițând infiltrarea unor sisteme informatice, Pegasus este considerat un produs de securitate cibernetică ofensiv și, prin urmare, trebuie să obțină acordul Ministerului israelian al Apărării pentru a fi vândut în țări terțe, cu același statut ca o armă.

Compania susține că a vândut Pegasus unui număr de peste 40 de țări, de fiecare dată cu acordul autorităților israeliene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău