Israelul cere ONU să condamne atacurile dinspre Gaza

  • 13 Mai 2021 18:22
Israelul cere ONU să condamne atacurile dinspre Gaza

Israelul a cerut joi Consiliului de Securitate și secretarului general al ONU, Antonio Guterres, "să condamne fără echivoc atacurile la întâmplare" venite dinspre Gaza, într-o scrisoare publicată la o zi după ce palestinienii au solicitat la rândul lor printr-o scrisoare încetarea atacurilor israeliene, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Fac apel la comunitatea internațională să condamne fără echivoc atacurile la întâmplare ale grupărilor teroriste din Fâșia Gaza asupra civililor și centrelor cu populație israeliene și să susțină dreptul fundamental al Israelului la apărare legitimă", a precizat în scrisoarea sa ambasadorul Israelului în SUA și la ONU, Gilad Erdan.

"Statul Israel nu este interesant de o escaladare. Totuși, Israelul are dreptul și datoria să își apere poporul și suveranitatea și va continua să facă asta cu forță", a adăugat el, dând asigurări în legătură cu situri religioase de la Ierusalim că "statu-quo-ul nu s-a schimbat și nu se va schimba".

Miercuri, ambasadorul palestinian la ONU Riyad Mansour a precizat într-o scrisoare către Organizație că întreaga "comunitatea internațională, în special Consiliul de Securitate, trebuie să acționeze fără întârziere pentru a cere ca Israelul să își înceteze atacurile împotriva populației civile palestiniene".

El a cerut de asemenea ca Israelul să își oprească "planurile de deplasare forțată și de epurare etnică a palestinienilor din orașul" Ierusalim, unul din vectorii aflați la originea noului conflict.

O reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, a treia de luni, este prevăzută pentru vineri, potrivit unor diplomați.

Ea va fi publică, spre deosebire de primele două, care s-au desfășurat cu ușile închise, și ar urma să se țină cu participarea reprezentanților israelian și palestinian.

Noua sesiune, care se va desfășura sub formă de videoconferință, a fost cerută de Tunisia, Norvegia și China, țări cărora li s-au alăturat, potrivit unor diplomați, șapte state membre ale Consiliului: Irlanda, Estonia, Franța, Marea Britanie, Saint Vincent și Grenadine, Niger și Vietnam.

În cadrul primelor două sesiuni, SUA, izolate, au constrâns la tăcere Consiliul de Securitate, opunându-se adoptării de declarații care cer încetarea ciocnirilor, considerându-le "contraproductive".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău