Israel: Serviciile secrete vor vâna Hamas și în străinătate

  • 04 Decembrie 2023 08:32
Israel: Serviciile secrete vor vâna Hamas și în străinătate

Israelul va urmări Hamas în Liban, Turcia și Qatar, chiar dacă va dura ani de zile, a declarat Ronen Bar, șeful agenției de securitate internă din Israel, Shin Bet, într-o înregistrare difuzată duminică de postul public israelian Kan, relatează Agerpres.

Nu este clar când sau cui a făcut aceste declarații șeful Shin Bet, Ronen Bar. Agenția de securitate israeliană a refuzat să comenteze informațiile.

"Cabinetul ne-a stabilit drept obiectiv, ca să folosim un limbaj popular, să eliminăm Hamas. Acesta este München-ul nostru. Vom face asta peste tot, în Gaza, în Cisiordania, în Liban, în Turcia, în Qatar. Va dura câțiva ani, dar vom fi acolo pentru a o face".

Prin menționarea München, Bar se referă la răspunsul Israelului la uciderea, în 1972, a 11 membri ai echipei olimpice israeliene, atunci când oameni înarmați din grupul palestinian Septembrie Negru au lansat un atac în contextul Jocurilor Olimpice găzduite la München.

Israelul a răspuns prin desfășurarea unei campanii de asasinare direcționată împotriva agenților și organizatorilor din Septembrie Neagră de-a lungul mai multor ani și în mai multe țări.

Israelul a promis că va anihila Hamas după atacul din 7 octombrie.

În afară Fâșiei Gaza, liderii Hamas locuiesc sau vizitează frecvent Libanul, Turcia și Qatarul. Qatarul a ajutat la medierea unui armistițiu de o săptămână, care fost întrerupt vineri.

De-a lungul anilor, mai multe țări au oferit o oarecare protecție Hamasului, desemnat grup terorist de Australia, Canada, Uniunea Europeană, Israel, Japonia și Statele Unite.

În 1997, agenții Mossad-ului israelian au eșuat în otrăvirea liderului de atunci al Hamas, Khaled Meshaal, în Iordania. Israelul a trebuit să-i dea Iordaniei un antidot pentru ca viața lui Meshaal să fie salvată. La acea vreme, liderul israelian Benjamin Netanyahu era prim-ministru

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău