Israel | Reluare limitată a exporturilor agricole din Fâșia Gaza

  • 21 Iunie 2021 08:19
Israel | Reluare limitată a exporturilor agricole din Fâșia Gaza

Autoritățile israeliene au anunțat duminică seara reluarea limitată a exporturilor de produse agricole din Fâșia Gaza pentru prima dată după încheierea ultimului război între gruparea islamistă Hamas, la putere în enclava palestiniană, și statul evreu, transmite AFP.

Luni dimineață, la o lună după încetarea focului, exporturi 'limitate' de produse agricole din Fâșia Gaza vor putea fi reluate la Kerem Shalom, singurul punct de trecere a mărfurilor între Fâșia Gaza și Israel, a anunțat duminică seara târziu Cogat, instituția israeliană care se ocupă de operațiunile civile din teritoriile palestiniene.

"Această măsură civilă, aprobată la nivel politic, este condiționată de menținerea securității", a spus Cogat, adăugând că măsura a fost decisă după o "evaluare a securității".

Un teritoriu de mici dimensiuni cu o populație de peste două milioane de locuitori, Fâșia Gaza se află sub blocadă israeliană după ce mișcarea islamistă Hamas a preluat puterea în 2007.

Pentru a-și exporta produsele agricole (roșii, căpșune etc.) în Cisiordania ocupată, un alt teritoriu palestinian, sau în străinătate prin Israel, producătorii din Gaza trebuie să obțină o autorizație prealabilă din partea autorităților israeliene.

Războiul de 11 zile (10-21 mai) dintre Israel și Hamas s-a soldat cu 260 de morți de partea palestiniană, inclusiv mulți copii, și 13 morți de cea israeliană.

Săptămâna trecută, Hamas a lansat baloane incendiare spre Israel, care a răspuns cu bombardamente aeriene împotriva unor presupuse poziții ale organizației islamiste din Fâșia Gaza, ceea ce a trezit temeri privind reluarea ostilităților la un moment dat, în contextul în care Egiptul încearcă să consolideze armistițiul convenit între cele două tabere.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău