Israel | Poliția, acuzată de spionarea pe scară largă a unor personalități cu softul Pegasus (presă)

  • 07 Februarie 2022 14:08
Israel | Poliția, acuzată de spionarea pe scară largă a unor personalități cu softul Pegasus (presă)

Poliția israeliană a spionat pe scară largă, prin intermediul softului Pegasus, telefoanele unor personalități publice, jurnaliști și membri ai anturajului fostului prim-ministru Benjamin Netanyahu, conform noilor dezvăluiri publicate luni de cotidianul economic Calcalist, informează AFP, potrivit Agerpres.

După ce primele dezvăluiri ale publicației au determinat justiția să deschidă o anchetă la 20 ianuarie, poliția a recunoscut săptămâna trecută că a utilizat 'fără mandat' tehnologii de spionaj cibernetic, fără a indica totuși softul Pegasus dezvoltat de firma israeliană NSO.

Luni, Calcalist scrie că utilizarea softului Pegasus devenise curentă pentru culegerea de informații și că programul a fost folosit, fără mandat judiciar, împotriva lui Avner Netanyahu, unul din fiii fostului premier, ca și împotriva unor consilieri media ai acestuia din urmă, a unor jurnaliști marcanți și a unor primari.

'De la directori de cabinet din ministere, până la jurnaliști și oameni de afaceri: infecția în masă cu Pegasus a atins pe toată lumea, de la militanți pentru drepturile persoanelor cu handicap și etiopieni, până la șefi de mari companii, primari și apropiați ai prim-ministrului', scrie cotidianul menționat.

'Având în vedere cele publicate recent', comandantul poliției israeliene, Yaakov Shabtai, a comunicat că i-a solicitat ministrului securității publice, Omer Bar-Lev, declanșarea unei anchete externe și independente pentru 'restabilirea încrederii opiniei publice' și 'reglementarea utilizării tehnologiei de către poliție'.

Săptămâna trecută, alte canale media israeliene au relatat că poliția este suspectată că a spionat telefonul unui martor-cheie în procesul lui Benjamin Netanyahu.

Grupul israelian de securitate cibernetică NSO, proprietarul softului Pegasus, nici nu a dezmințit, nici nu a confirmat vânzarea acestuia către poliție, subliniind însă că nu este 'în niciun caz implicat în funcționarea sistemului odată vândut unor clienți guvernamentali'.

Anchete publicate în 2021 de un consorțiu de 17 media internaționale au dezvăluit că softul dezvoltat de NSO a permis spionarea telefoanelor unor jurnaliști, oameni politici - inclusiv șefi de stat -, activiști și șefi de companii în diferite țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău