Israel: Netanyahu nu cedează și cere formarea unui "guvern sionist puternic"

  • 18 Septembrie 2019 08:38
Israel: Netanyahu nu cedează și cere formarea unui

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a pledat miercuri pentru formarea unui"guvern sionist puternic" după alegerile legislative anticipate care îl plasează aproape la egalitate cu rivalul său Benny Gantz, potrivit sondajelor realizate la ieșirea de la urne, notează AFP, preluat de Agerpres.

"În următoarele zile, vom demara negocieri în vederea alcătuirii unui guvern sionist puternic", a declarat Benjamin Netanyahu, într-un discurs în plină noapte la Tel Aviv.

"Vom negocia cu cel mai mare număr de parteneri pentru a evita formarea unui guvern antisionist periculos (...) Nu va fi și nu poate să fie un guvern care se sprijină pe partide arabe antisioniste, partide care neagă existența însăși a Israelului ca stat evreu și democratic", a adăugat el.

Potrivit ultimelor sondaje la urne, partidul Likud al lui Netanyahu ar obține între 30 și 32 de locuri din cele 120 ale parlamentului (Knesset), față de circa 32 pentru formațiunea Kahol Lavan (Albastru și Alb) a fostului șef de stat major al armatei israeliene Benny Gantz.

Însumând mandatele aliaților strategici sau potențiali, cele două partide ar obține în jur de 55 sau 56 de locuri, departe de pragul minim de 61 necesar pentru alcătuirea unei majorități.

Acest calcul plasează partidele arabe israeliene de partea lui Gantz care a declarat că dorește să discute "cu toată lumea".

Partidul deocamdată "nealiniat" condus de Avigdor Lieberman, creditat cu 8 sau 9 locuri, ar putea înclina balanța în eventuale negocieri. Liderul formațiunii naționaliste laice Israel Beitenu a pledat deja în cursul nopții pentru un guvern de "uniune națională", însă fără partidele evreiești ultraortodoxe.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău