Israel: Benny Gantz declară că vrea ca el să fie prim-ministru al unui guvern de uniune națională

  • 19 Septembrie 2019 19:45
Israel: Benny Gantz declară că vrea ca el să fie prim-ministru al unui guvern de uniune națională

Benny Gantz, marele rival al premierului în exercițiu Benjamin Netanyahu la alegerile parlamentare anticipate, a afirmat joi că vrea ca el să fie prim-ministru al viitorului guvern de uniune națională destinat să scoată țara din impasul politic, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

La două zile după legislative, rezultatele încă provizorii creditează partidul Likud al lui Netanyahu cu 31 de mandate din cele 120 ale Knessetului (parlamentul), față de 33 câte a obținut formațiunea Kahol Lavan ('albastru-alb') a generalului în rezervă Benny Gantz.

Prin adăugirea aliaților lor cunoscuți și potențiali, partide religioase și/sau foarte orientate spre dreapta pentru Netanyahu, și formațiuni de stânga sau arabe pentru Gantz, fiecare tabără numără 56 de deputați, sub pragul de 61 de mandate necesare pentru a obține o majoritate în parlament.

În cursul zilei de joi, premierul în exercițiu Benjamin Netanyahu a surprins țara, întinzându-i mâna generalului (r) Gantz pentru a forma un 'guvern de uniune', după ce pledase anterior pentru formarea unui guvern de dreapta.

'Israelienii vor un guvern de uniune', a reacționat în cursul după-amiezii Benny Gantz. Dar 'eu vreau să formez acest guvern cu mine în fruntea lui (...) Noi vom asculta pe toată lumea, dar nu vom accepta să ni se dicteze lucrurile', a adăugat el, înaintea unei reuniuni cu reprezentanți ai formațiunii sale.

'Partidul albastru-alb a câștigat și la ora la care vă vorbesc noi avem 33 de locuri, în timp ce Netanyahu nu a obținut o majoritate suficientă pentru a forma o coaliție așa cum spera', a mai spus Gantz, fost șef de stat major al armatei israeliene.

Președintele israelian Reuven Rivlin va demara duminică consultările pentru desemnarea viitorului prim-ministru, a indicat joi serviciul său de presă, în timp ce rivalii în recentele alegeri legislative - premierul în exercițiu Benjamin Netanyahu și generalul (r.) Benny Gantz - ambii aspiră la această funcție.

'Președintele va începe duminică o rundă de consultări cu toate partidele alese în Knesset și va continua apoi discuțiile cu candidații recomandați pentru a forma guvernul', a indicat serviciul său de presă într-un comunicat.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău