Israel. Aplicație pentru telefonul mobil care avertizează dacă te apropii de o persoană infectată cu coronavirus

  • 23 Martie 17:49
Israel. Aplicație pentru telefonul mobil care avertizează dacă te apropii de o persoană infectată cu coronavirus

Ministerul Sănătății din Israel a dezvoltat și a pus în funcțiune o aplicație pentru telefonul mobil care avertizează atunci când cineva se apropie de o persoană contaminată cu COVID-19, relatează luni agenția EFE, preluată de Agerpres.

Aplicația, intitulată „Maguen” (scut), se poate descărca gratuit de pe site-ul Ministerului Sănătății și a fost dezvoltată pentru a frâna răspândirea bolii în această țară care a înregistrat aproximativ 1.200 de cazuri și deocamdată un singur deces.

„Această aplicație va prelua datele de localizare și le va compara cu locuri prin care au trecut persoane contaminate cu noul virus”, se arată în instrucțiunile programului, care precizează că utilizatorul va primi o notificare în cazul în care acesta ajunge în locuri prin care a trecut vreo persoană afectată de această boală.

Utilizatorul aplicației trebuie să-și dea acordul pentru a i se permite geolocalizarea, date pe care mulți sunt de acord să le furnizeze în cazul altor aplicații precum Waze, pentru a putea obține cea mai bună rută, pentru a face cumpărături sau pentru a comunica.

Sistemul Maguen conține date de localizare a celor infectați și a persoanelor care au intrat în contact cu ei, o informație ce cuprinde inclusiv deplasările lor cu două săptămâni înainte de punerea diagnosticului. Aceste date rămân înmagazinate în telefon și sunt împărtășite cu Ministerul Sănătății, însărcinat cu lansarea alertelor pertinente.

Autoritățile israeliene utilizează aceste mijloace tehnice ale serviciilor secrete pentru a urmări prin intermediul mobilelor locurile prin care au fost bolnavii (cu două săptămâni înainte testarea pozitivă) și a persoanelor suspectate că ar putea fi infectate. Utilizarea acestui instrument, care se folosește în lupta antitero, a fost criticată ca urmare a atingerii aduse dreptului la intimitate a persoanelor.

Coronavirusul, care a afectat grav China în ianuarie și februarie , continuă să se extindă, fiind înregistrate peste 294.000 cazuri în întreaga lume, în timp ce numărul deceselor a ajuns la aproape 13.000, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Israelul a adoptat restricții severe în ultimele săptămâni, fapt ce a dus la paralizarea în mare parte a vieții cotidiene și a activității economice.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
15
Cer acoperit de nori
Umiditate:62 %
Vint:7,2 m/s
Mon
11
Tue
11
Wed
13
Thu
15
Fri
17

Curs oficial BNM 31 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău