Israel: Acordul de coaliție, semnat între cele opt partide înaintea inaugurării guvernului

  • 11 Iunie 19:13
Israel: Acordul de coaliție, semnat între cele opt partide înaintea inaugurării guvernului

Coaliția alcătuită din opt partide ce urmează să formeze un nou guvern în Israel a semnat acordurile de coaliție, au anunțat partenerii vineri, relatează DPA, citat de AGERPRES.

Acest lucru deschide calea pentru inaugurarea noului guvern duminică.

Viitorul guvern este o coaliție fragilă din opt partide din întregul spectru politic, inclusiv un partid arab. Prim-ministrul desemnat este Naftali Bennett din partidul pro-coloniști Yamina.

"Semnarea acestor acorduri încheie doi ani și jumătate de criză politică", a declarat Bennett. "Guvernul va acționa ca o uniune pentru tot publicul israelian - religios, laic, ultraortodox, arab - fără excepție", a adăugat el.

Acordurile de coaliție includ, printre altele, chestiuni precum transportul public de Șabat, sprijinul financiar pentru partea arabă a populației și construcțiile ilegale în Cisiordania.

De asemenea, partenerii vor să impună o limită de opt ani pentru prim-miniștri, conform acordului.

Noul guvern se așteaptă să-l înlăture de la putere pe premierul cu cel mai lung mandat, Benjamin Netanyahu, ai cărui susținători exercită presiuni pentru a împiedica schimbarea.

Semnarea acordului intervine pe fondul îngrijorărilor legate de o nouă escaladare a violenței ce ar putea fi dezlănțuită de un "marș al drapelelor" planificat de naționaliștii israelieni. Marșul urmează să aibă loc marți la Ierusalim, cu traseul trecând prin cartierul musulman. Poliția a confirmat vineri că traseul a fost convenit.

Marșul fusese planificat pentru joi, dar a fost amânat din motive de securitate, pe fondul creșterii tensiunilor înaintea depunerii jurământului de către noul guvern după finalizarea negocierilor de coaliție.

Adjunctul guvernatorului Autorității Palestiniene la Ierusalim, Abduallah Siam, a avertizat mai devreme în legătură cu o "explozie" în oraș, potrivit mass-media locale.

Marșul trebuia inițial să aibă loc pe 10 mai pentru a marca Ziua Ierusalimului, dar a fost anulat din cauza atacurilor cu rachete asupra orașului de către Hamas, organizația aflată la putere în Gaza, după escaladarea tensiunilor în regiune la sfârșitul lunii sfinte a musulmanilor, Ramadan.

Lovituri aeriene și atacuri cu rachete au urmat ciocnirilor violente în legătură cu accesul la situl sfânt din Ierusalim cunoscut sub numele de Muntele Templului pentru evrei și Sanctuar Nobil pentru musulmani. Evacuările forțate din cartierul Sheikh Jarrah al Ierusalimului de Est au stârnit de asemenea mânia palestinienilor.

Israelul a cucerit partea de est cu majoritate arabă a Ierusalimului în 1967. Palestinienii o văd ca pe viitoarea lor capitală, în timp ce Israelul revendică întreg Ierusalimul drept propria capitală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:4,63 m/s
Mon
14
Tue
19
Wed
18
Thu
19
Fri
20

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău