IsraAID a deschis un oficiu în R. Moldova pentru gestionarea crizei refugiaților

  • 17 Mai 09:22
IsraAID a deschis un oficiu în R. Moldova pentru gestionarea crizei refugiaților

Organizația din Israel, IsraAID, a deschis un oficiu în Republica Moldova, pentru a susține gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. Ieri, reprezentanții formațiunii au avut o întrevedere cu Adriana Cazacu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării (MEC), în cadrul căreia au punctat domeniile de colaborare, transmite MOLDPRES.

În cursul întâlnirii a fost abordat subiectul privind organizarea examenului unic de admitere în instituțiile de învățământ din Ucraina (ciclul Licență și Master) pentru copiii și tinerii refugiați pe teritoriul Republicii Moldova. S-a discutat și despre lista de necesități, întocmită de MEC, unde sunt indicate nevoile copiilor ucraineni din familiile de refugiați printre care: seturi de rechizite, tehnică de calcul, care ar permite conectarea la lecțiile online etc. Secretarul de stat a comunicat și despre intenția de a redeschide taberele de vară, în care, pe lângă copiii din Moldova, vor fi încadrați și copiii din familiile refugiaților, scrie MOLDPRES.

La rândul lor, reprezentanții IsraAID s-au oferit să propună, în colaborare cu MEC, mai multe programe de sprijin atât de urgență imediată, cât și pentru a ajuta la stabilirea unor mecanisme și sisteme pe termen lung cu adaptarea la nevoile în schimbare ale refugiaților. Aceste programe vor avea ca scop reabilitarea psihologică și menținerea bunăstării copiilor ucraineni aflați în Moldova, în special pentru a atenua decalajul educațional creat din cauza războiului, prin facilitarea procesului de integrare a acestora în sistemul de învățământ din R. Moldova.

IsraAID propune sprijin în următoarele domenii: facilități pentru formarea personalului școlar și a cadrelor didactice pentru a-și îmbunătăți capacitățile de a sprijini integrarea copiilor ucraineni, suport personalului școlilor pentru a face față provocărilor emergente, mecanisme de educație tranzitorie/temporară pentru comunitățile aflate în mișcare (inclusiv soluții de învățare la distanță), sprijin în vederea atenuării diferențelor de limbă și cultură dintre comunitatea integrată și cea gazdă ș.a.m.d.

IsraAID este o organizație internațională neguvernamentală de ajutor umanitar cu sediul în Israel. De când a fost înființată în 2001, echipele IsraAID au lucrat în situații de urgență și de dezvoltare pe termen lung în mai mult de 50 de țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:2,68 m/s
Fri
25
Sat
25
Sun
25
Mon
28
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău