Islanda anulează toate restricțiile antiepidemice începând de sâmbătă

  • 25 Iunie 2021 17:49
Islanda anulează toate restricțiile antiepidemice începând de sâmbătă

După 15 luni în care măsurile antiepidemice au fost înăsprite sau relaxate, Islanda a anunțat vineri anularea tuturor restricțiilor naționale asociate pandemiei de COVID-19, datorită progreselor deosebite înregistrate de campania sa de vaccinare, informează AFP, citat de AGERPRES.


"Este un sentiment puțin ciudat, după ce m-am aflat de multe ori aici sau în alte spații pentru a anunța o înăsprire a măsurilor, dar astăzi este ziua în care le vom anula", a declarat, bucuroasă, prim-ministrul islandez Katrin Jakobsdottir într-o conferință de presă.

Reguli de distanțare socială, purtarea măștilor sanitare, limite impuse în privința adunărilor publice sau limitarea programului de funcționare pentru baruri și restaurante: toate aceste măsuri nu vor mai fi în vigoare începând de sâmbătă, 26 iunie.

"În realitate, restabilim societatea în care suntem obișnuiți să trăim și la care aspiram" de la intrarea în vigoare a primelor restricții antiepidemice pe această insulă din Oceanul Atlantic, pe 16 martie 2020, a subliniat ministrul islandez al Sănătății, Svandis Svavarsdottir, citată într-un comunicat.

Această decizie, o premieră în Europa, a fost luată în conformitate cu calendarul oficial în patru etape ce vizează renunțarea treptată la restricțiile antiepidemice pe teritoriul islandez.

Prezentat la sfârșitul lunii aprilie, calendarul prevedea anularea tuturor măsurilor antiepidemice la nivel național în a doua jumătate a lunii iunie, "când aproximativ 75% din populația țării (în vârstă de peste 16 ani, n.r.) va fi primit cel puțin o doză a unui vaccin anti-COVID-19".

Până în data de 24 iunie, 87,6% din totalul islandezilor de peste 16 ani, reprezentând 295.000 de persoane din populația totală a țării, care este de circa 365.000 de locuitori, au fost vaccinați cu cel puțin o doză a unui ser anti-COVID-19.

Anumite restricții vor rămâne însă în vigoare la granițele țării, precum prezentarea obligatorie a unui test PCR cu rezultat negativ la sosire, urmat de un dublu test PCR la ieșirea dintr-o carantină de cinci zile pentru vizitatorii nevaccinați.

Turiștii care prezintă un certificat de vaccinare sau care probează o infectare anterioară cu COVID-19 și care, până acum, trebuiau să se testeze la sosirea în Islanda, vor fi exceptați de la această obligație începând de la 1 iulie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău