Islanda a ridicat nivelul de alertă pentru vulcanul Grimsvötn, cel mai activ din țară

  • 06 Decembrie 2021 19:30
Islanda a ridicat nivelul de alertă pentru vulcanul Grimsvötn, cel mai activ din țară

Islanda a ridicat luni nivelul de alertă pentru vulcanul Grimsvötn, cel mai activ din țară, după detectarea în cursul dimineții a unei activități seismice în apropierea sa, printre care și un seism cu magnitudinea 3,6 grade, relatează AFP.

Situat într-o zonă nelocuită și inaccesibilă din centrul țării, acest vulcan situat sub un imens ghețar era deja monitorizat în urma unei viituri provocate de ruperea unui lac glaciar, de natură să declanșeze o erupție, scrie DIGI24.

În timpul ultimei sale erupții, în urmă cu zece ani, norul de cenușă a provocat mici întreruperi ale traficului aerian, cu aproximativ 900 de zboruri anulate, dar nu la fel ca Eyjafjallajökull ( 100.000 de zboruri anulate și zece milioane de pasageri blocați) în 2010.

Nivelul de alertă a fost ridicat la „portocaliu” în loc de „galben” din cauza unei „activități seismice ridicate”, a indicat Biroul meteorologic islandez (IMO) pe site-ul său.

Destinat aviației pentru a semnala riscul de erupție, codul de culoare atribuit lui Grimsvötn înseamnă că vulcanul „indică o activitate crescută cu o probabilitate mai mare de erupție”, conform scării definite de IMO.

Mai multe cutremure cu magnitudinea de până la 3,6 grade au fost înregistrate luni dimineață.

Erupțiile recente ale vulcanului Grimsvötn au avut loc la un interval cuprins între cinci și zece ani

Codul roșu indică faptul că o erupție este considerată iminentă cu o emisie probabil semnificativă de cenușă care poate afecta traficul aerian, sau când este în desfășurare o erupție problematică pentru transportul aerian.

Dacă în ultimele două zile activitatea seismică a vulcanului s-a intensificat, deocamdată nu a fost detectat niciun cutremur ce poate duce la o creștere a magmei subterane (un „tremur”, în vulcanologie), subliniază IMO.

Această activitate seismică s-a produs probabil din cauza scăderii presiunii deasupra vulcanului, subliniază IMO. Un fenomen natural brutal cunoscut sub numele de „jökulhlaup”, acest flux tumultuos de apă care a început în urmă cu zece zile a atins debitul maxim duminică dimineața, mai notează sursa citată de Agerpres.

O presiune asupra vulcanului, cauzată de debitul a milioane de tone de apă, poate declanșa o erupție, cum a mai fost cazul în 2004, dar și în 1934 și 1922.

Situat sub cel mai mare ghețar al Islandei, numit Vatnajökull, vulcanul Grimsvötn a erupt ultima dată în 2011. Erupțiile recente ale vulcanului Grimsvötn au avut loc la un interval cuprins între cinci și zece ani

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău