Irlanda susține că există în continuare numeroase probleme de rezolvat între Marea Britanie și UE privind Brexit-ul

  • 16 Octombrie 2019 14:38
Irlanda susține că există în continuare numeroase probleme de rezolvat între Marea Britanie și UE privind Brexit-ul

Există în continuare "numeroase probleme de rezolvat" între Marea Britanie și Uniunea Europeană pentru a ajunge la un acord privind Brexit-ul, cu o zi înainte de un summit european crucial și cu două săptămâni până la ieșirea Londrei din blocul comunitar, a afirmat miercuri premierul irlandez Leo Varadkar, potrivit AFP, citat de Agerpres.

"Sunt convins că toate părțile vor cu adevărat să se ajungă la un acord până la sfârșitul lunii", data prevăzute pentru ieșirea din UE, a declarat Leo Varadkar în cadrul unei reuniuni la Dublin.

"Există un drum spre un posibil acord, dar rămân numeroase probleme de rezolvat", a adăugat el.

După o lungă ședință de negocieri care s-a prelungit marți până la miezul nopții, discuțiile au fost reluate miercuri dimineață la Bruxelles în încercarea de a ajunge la un acord și de a evita un 'no deal' potențial catastrofal din punct de vedere economic.

Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, urmează să prezinte situația în cursul după-amiezii în fața ambasadorilor la UE ai celor 27 de state membre, în ajunul summitului, care teoretic este ultimul înaintea Brexit-ului programat pentru 31 octombrie.

Premierul Boris Johnson a ajuns la putere la sfârșitul lunii iulie cu promisiunea de a pune în aplicare cu orice preț Brexit-ul, deja amânat de două ori, la data respectivă, chiar și fără acord.

Însă o lege votată recent de parlamentari îl constrânge să ceară o amânare din partea UE în lipsa unui acord până sâmbătă, la o zi după summitul european.

În fața unei comisii parlamentare, ministrul pentru Brexit, Steve Barclay, a declarat miercuri dimineață că guvernul va respecta legea. "Dar este important ca noi să ieșim la 31 octombrie", a afirmat el.

"Toate eforturile guvernului sunt concentrate" pe obținerea unui acord, a dat el asigurări, adăugând că există o dorință comună de a se ajunge la o înțelegere.

Discuțiile cu Bruxellesul se concentrează pe două chestiuni sensibile: modul de a se evita revenirea la o frontieră între Irlanda, stat membru al UE, și Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, stabilind în același timp controale vamale, și dreptul de aprobare acordat autorităților nord-irlandeze asupra acordului de ieșire, lucru pe care statele UE nu îl vor.

În propunerea Londrei, Irlanda de Nord rămâne în teritoriul vamal al Regatului Unit, dar aplică regulile comunitare pentru produsele destinate Uniunii Europene, potrivit unor surse europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău