Irlanda a prezentat pachetul legislativ pentru eventualitatea unui Brexit fără acord

  • 22 Februarie 2019 16:45
Irlanda a prezentat pachetul legislativ pentru eventualitatea unui Brexit fără acord

Guvernul de la Dublin a făcut public vineri, cu 35 de zile înaintea datei oficiale a Brexit-ului, un pachet legislativ care pregătește Irlanda pentru efectele unei potențiale retrageri a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Prezentând detaliile pachetului de legi, vicepremierul Simon Coveney a atras atenția că un Brexit fără acord va fi o situație 'trei ori perdantă' - pentru Marea Britanie, pentru Uniunea Europeană și pentru Irlanda.

'Țara se poate confrunta potențial cu o situație de urgență pentru care ne pregătim acum', a declarat Coveney, exprimându-și totuși speranța că aceste legi 'vor rămâne pe raft' și nu vor fi aplicate niciodată.

Pachetul cuprinde 15 proiecte de lege, care vor intra în dezbaterea parlamentului săptămâna viitoare și sunt menite să protejeze cetățenii irlandezi, locurile de muncă și accesul la servicii esențiale.

Sunt prevăzute măsuri de acordare de ajutoare și sprijin pentru firme pentru a face față impactului unui Brexit fără acord. De asemenea, în domeniul serviciilor sociale, se garantează că pensionarii și alți beneficiari irlandezi de prestații sociale care trăiesc în Marea Britanie vor continua să primească aceste plăți. În domeniul medical, pacienților din Irlanda li se vor putea rambursa cheltuielile cu tratamentele în Marea Britanie și li se garantează dreptul la transplant de organe în această țară.

Proiectul își propune de asemenea să protejeze drepturile angajaților irlandezi ale companiilor britanice.

Deși Simon Coveney crede că va exista totuși un acord, date fiind discuțiile de ultim moment între Londra și Bruxelles, vicepremierul a subliniat că Irlanda trebuie să acționeze pentru situația în care acesta se va dovedi imposibil.

Guvernul premierului britanic Theresa May încearcă să modifice protocolul referitor la așa-zisul 'backstop' din acordul cu UE.

Potrivit lui Coveney, dificultatea constă în faptul că, deși guvernul irlandez vrea ca 'backstop'-ul să fie temporar, acesta va trebui înlocuit cu aranjamente alternative care 'să facă același lucru'. 'Nimeni nu a venit cu o alternativă care să facă același lucru', le-a explicat el reporterilor.

Guvernul premierului Leo Varadkar a declarat că va colabora strâns cu partidele de opoziție pentru ca pachetul de legi să fie adoptat înainte de 29 martie, data prevăzută pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

Sursa: Agerpres 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău