Irina Vlah: Proclamarea „Republicii Găgăuze” a fost un „răspuns simetric la naționalismul și la atacurile agresive din partea clasei politice a Moldovei”

  • 19 August 2020 11:36
Irina Vlah: Proclamarea „Republicii Găgăuze” a fost un „răspuns simetric la naționalismul și la atacurile agresive din partea clasei politice a Moldovei”

Proclamarea „Republicii Găgăuze” a permis găgăuzilor ca despre ei să afle comunitate mondială, să se bucure de sprijinul partenerilor externi și să respingă forțele radicale din centrul Moldovei", a declarat marți bașcanul Irina Vlah la o conferință științifică și practică cu tema "Republica Găgăuză: timp, evenimente, oameni", care a avut loc la Comrat.

Declarația a fost făcută în contextul marcării a 30 de ani de la proclamarea „republicii”. 

Potrivit agenției INFOTAG, ea a mai declarat că proclamarea „Republicii Găgăuze” la 19 august 1990 "a fost un răspuns simetric la naționalismul și la atacurile agresive din partea clasei politice a Moldovei".

"În ciuda statutului nerecunoscut și a capacității limitate a autorităților sale, Republica Găgăuză a permis poporului său să-și declare existența în fața întregii comunități mondiale și să ajungă la principalii noștri parteneri externi - Turcia și Rusia. Liderii găgăuzilor au fost primiți la cel mai înalt nivel în Ankara și Moscova", a mai spus bașkanul. 

Vlah a menționat că structurile de forță au fost construite și în jurul ideii de a proteja „Republica Găgăuză ”și la momentul potrivit au putut să respingă echipele de voluntari.

"La mijlocul anilor 90, așteptările pentru reanimarea URSS s-au terminat, iar în Moldova, la putere au ajuns forțele politice mai moderate Liderii noștri au evaluat din nou situația absolut corect și au demonstrat înțelepciune prin demararea negocierilor politice cu Chișinăul ", a afirmat Irina Vlah.

„Republica Găgăuză” a fost proclamată la „Congresul Deputaților din sudul RSSM” și a existat timp de patru ani. În 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea "Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz Yeri"). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău