Irina Vlah a mulțumit deputaților PSRM și „Pentru Moldova” pentru că au votat legile privind statutul juridic special al Găgăuziei

  • 04 Decembrie 2020 18:46
Irina Vlah a mulțumit deputaților PSRM și „Pentru Moldova” pentru că au votat legile privind statutul juridic special al Găgăuziei

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a mulțimit deputaților, care au votat în prima lectură un pachet de proiecte de legi cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei.

"Dezbaterile privind aceste proiecte de lege au loc în Parlament din 2016 și urmărim îndeaproape soarta lor. Parlamentarii Republicii Moldova au făcut un pas important către locuitorii Găgăuziei și, după ce și-au manifestat voința politică, și-au dovedit disponibilitatea de a elimina treptat contradicțiile acumulate în relațiile dintre autoritățile centrale și regiune. Fac apel la toate fracțiunile parlamentare să se unească și să voteze pentru proiectele noastre de lege în a doua lectură", a scris Irina Vlah pe pagina sa de Facebook.

Amintim că lincluderea leegilor privind statutul Găgăuziei pe agenda parlamentară a provocat dezbateri în rândul parlamentarilor. Potrivit agenției INFOTAG, inițiativele au atras un val de critici din partea deputaților opoziției de dreapta. Proiectul a fost votat în Parlament de rând cu mai multe legi controversate, fără dezbateri și în pofida protestelor opoziției.

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, Alexandr Slusari, "proiectele nu au primit o concluzie pozitivă din partea Guvernului" și, de asemenea, "nu au găsit un consens larg". El a menționat, de asemenea, că, în opinia sa, Centrul Național Anticorupție a subliniat numeroase neajunsuri ale proiectelor de legi și riscurile în cazul adoptării acestora.

"Îndemnăm să le excludem de pe ordinea de zi, întrucât reprezintă o amenințare la adresa securității naționale și deschid calea federalizării R.Moldova", a spus el.

Socialistul Alexandr Suhodolski consideră "total greșit faptul că proiectele privind consolidarea autonomiei" sunt numite "un risc pentru statalitate și ordinea constituțională".

Deputatul "Pro Moldova", Andrian Candu, a propus amânarea examinării proiectelor astfel încât "la aceasta să participe și deputații autonomiei Găgăuze, precum și reprezentanții OSCE și Comisiei de la Veneția, care s-au angajat întotdeauna în promovarea unor astfel de subiecte".

Potrivit deputatului Platformei "DA", Dinu Plîngău, "proiectele în forma lor actuală conțin multe contradicții cu legea fundamentală" și, dacă vor fi aprobate, "pot fi ulterior recunoscute ca fiind neconstituționale".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău