Iranul va reduce prețul petrolului pentru clienții asiatici

  • 13 August 2018 19:10
Iranul va reduce prețul petrolului pentru clienții asiatici

Iranul va reduce prețul petrolului destinat clienților săi asiatici, în contextul restabilirii sancțiunilor americane, a anunțat luni agenția oficială de presă Irna, citată de AFP, AGERPRES și MOLDPRES.

O sursă din cadrul Ministerului iranian al Petrolului a refuzat să ofere detalii despre cât de mult va fi redus acest preț și a încercat să minimalizeze inițiativa, prezentând-o ca fiind o practică răspândită în industria petrolieră.

„Reducerile de preț sunt propuse de toți exportatorii de petrol și fac parte din funcționarea piețelor mondiale”, a indicat respectiva sursă agenției Irna.

Statele Unite au în vedere blocarea tuturor exporturilor de petrol iranian începând cu data de 5 noiembrie, când intră în vigoare sancțiunile reinstituite de Washington în urma deciziei președintelui Donald Trump de a retrage SUA din acordul privind dosarul nuclear iranian.

Mai mulți dintre clienții importanți ai Iranului, printre care China și India, au transmis că nu doresc să-și reducă în mod semnificativ importurile de petrol iranian.

Unii analiști estimează că în urma reinstituirii sancțiunilor producția de petrol a Iranului ar putea să scadă cu circa 700.000 de barili pe zi, de la nivelul actual de 2,3 milioane de barili.

Evoluțiile vor depinde și de Uniunea Europeană, care intenționează să se împotrivească sancțiunilor americane împotriva Iranului. În practică însă, companiile europene sunt mai vulnerabile decât cele asiatice în fața unor eventuale represalii din partea SUA, astfel că multe dintre ele ar putea decide să aplice sancțiunile cerute de Washington.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău