Iranul susține că petrolierul arestat de infanteria marina britanică în Gibraltar nu se îndrepta spre Siria

  • 07 Iulie 2019 17:38
Iranul susține că petrolierul arestat de infanteria marina britanică în Gibraltar nu se îndrepta spre Siria

Petrolierul reținut joia trecută în Gibraltar de infanteria marina britanică nu se îndrepta spre Siria, a susținut duminică Abbas Araghchi, adjunct al ministrului de externe iranian, citat de Reuters.

Forțele britanice au reținut petrolierul pe motiv că încerca să livreze petrol în Siria, încălcând sancțiunile impuse de Uniunea Europeană.

Oficialul iranian a afirmat că nava de mari dimensiuni are o capacitate de aproape două milioane de barili de petrol, de aceea a urmat o rută prin Strâmtoarea Gibraltar și nu prin Canalul Suez. El nu a precizat care era destinația finală a petrolierului.

"În ciuda celor susținute de guvernul britanic, obiectivul și destinația acestui petrolier nu era Siria. Portul din Siria la care s-au referit nu are, în ultimă instanță, capacitatea pentru un astfel de super-petrolier. Obiectivul era altul. Trecea prin apele internaționale din Strâmtoarea Gibraltar și nicio lege nu permite Angliei să oprească acest petrolier. Din punctul nostru de vedere, oprirea acestei nave a fost un jaf maritim și dormi eliberarea petrolierului", a declarat Araghchi într-o conferință de presă transmisă în direct la televiziune.

Vineri, guvernul teritoriului britanic Gibraltar a anunțat că a primit permisiunea Curții Supreme să rețină petrolierul timp de 14 zile.

În aceeași zi, un comandat al Gărzii Revoluționare iraniene a amenințat că Iranul ar putea sechestra o navă britanică, drept represalii, amintește Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău