Iranul se pregătește să atace Israelul în 24/48 de ore. SUA au emis alertă de securitate

  • 12 Aprilie 16:32
Iranul se pregătește să atace Israelul în 24/48 de ore. SUA au emis alertă de securitate

Israelul se pregătește pentru un atac direct din partea Iranului asupra sudului sau nordului țării în următoarele 24 până la 48 de ore, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune, transmite Wall Street Journal. Cu toate acestea, o persoană informată de conducerea iraniană a declarat că, deși planurile de atac sunt discutate, nu a fost luată nicio decizie finală.

Forțele de apărare israeliene și Mossad au aprobat planuri de atac asupra Iranului în cazul în care Israelul ar fi atacat de pe teritoriul iranian. În plus, coordonarea dintre armata americană și cea israeliană a crescut, informează DIGI24.

Un oficial american a declarat pentru Wall Street Journal că iranienii vor lovi probabil teritoriul israelian și nu proprietăți din afara țării. Potrivit WSJ, Corpul Gărzilor Revoluționare Iraniene a prezentat planurile operaționale pe care le are la dispoziție liderului suprem Ali Khamenei. Un consultant din cadrul Gărzilor a declarat că una dintre opțiuni este un atac cu rachete cu rază medie de acțiune.

Conturile online afiliate Gărzilor au postat videoclipuri care simulează un atac asupra reactorului nuclear Dimona din Negev și asupra aeroportului din Haifa.

Un oficial iranian a declarat anterior că ar putea avea loc o lovitură asupra instalațiilor de desalinizare a apei și a centralelor electrice, în cazul în care Israelul ar riposta. Khamenei este îngrijorat de faptul că o lovitură directă asupra Israelului ar duce la un rezultat greșit în viziunea sa - dacă Israelul lansează un atac masiv asupra infrastructurii iraniene.

„Planul de atac a fost prezentat liderului suprem și acesta analizează riscul politic al acestuia”, a declarat consultantul.

Sursele au declarat că planul iranian include lovituri din partea aliaților din Iraq și Siria care au lansat drone de atac asupra Israelului de la începutul războuiului. Iran și grupările prin care acționează ar putea de asemenea să lovească Înălțimile Golan sau chiar Gaza, pentru a evita lovirea Israelului în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.

Un alt plan luat în considerare este un atac asupra unei ambasade israeliene, cu accent pe o misiune într-una din țările arabe, pentru a arăta că legăturile diplomatice cu Israelul au un cost.

Potrivit presei străine, Israelul a aplicat în trecut mai multe lovituri Iranului, inclusiv uciderea unor oameni de știință iranieni și, în 2022, un atac de amploare împotriva unei baze care adăpostea drone de atac în orașul Kermanshah din vestul Iranului. Potrivit rapoartelor, au existat trei runde de lovituri ale dronelor israeliene care au distrus dronele de atac iraniene cu distanță lungă.Această lovitură care ar fi fost efectuată cu ajutorul serviciilor de informații americane, a inclus, de asemenea, distrugerea unui centru logistic și a rezervelor de petrol din bază.

Contrar declarațiilor combative venite din partea liderilor iranieni, Teheranul este îngrijorat de un atac asupra teritoriului său. 

Premierul Benjamin Netanyahu, care a vizitat o bază a Forțelor Aeriene, a declarat că Israelul se pregătește să răspundă nevoilor sale de securitate atât defensiv, cât și ofensiv.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău