Iranul recomandă cetățenilor săi să nu călătorească în SUA din cauza unor posibile arestări

  • 11 Decembrie 2019 13:12
Iranul recomandă cetățenilor săi să nu călătorească în SUA din cauza unor posibile arestări

Iranul a recomandat cetățenilor săi, în special academicienilor și oamenilor de știință, să evite să călătorească în Statele Unite din cauza 'arestărilor arbitrare' de iranieni în această țară, transmite EFE.

Ministerul de Externe de la Teheran le-a cerut cetățenilor iranieni să nu se deplaseze chiar dacă sunt invitați la conferințe, potrivit unui comunicat difuzat miercuri de presa oficială iraniană, în care sunt denunțate 'motivațiile politice și reglementările opresive și unilaterale' ale Washingtonului față de iranieni, precum și 'arestarea arbitrară' și detențiile în 'condiții inumane'.

Comunicatul vine la puține zile după ce Iranul și SUA au efectuat un schimb de prizonieri: omul de știință iranian Massoud Soleimani în schimbul cercetătorului american Xiyue Wang.

Soleimani, specialist în celule mamă, a fost reținut anul trecut în SUA pentru încercarea de a exporta material biologic, în timp ce Wang a fost arestat în 2016 în Iran pentru spionaj.

Pentru iranieni, totuși, este foarte dificil să călătorească în SUA deoarece această țară a impus în 2017 o interdicție migratorie cetățenilor din mai multe state cu majoritate musulmană, între care și Iran.

Tensiunea dintre cele două țări este ridicată de anul trecut, de când SUA s-au retras din acordul nuclear încheiat în 2015 și au impus din nou sancțiuni la adresa Teheranului.

Ministerul de Externe a recomandat de asemenea marți cetățenilor iranieni ca, în interesul securității personale, să-și amâne deplasările în Franța din cauza protestelor actuale și a grevelor.

Acest apel poate fi un răspuns la criticile Parisului pentru reprimarea protestelor din noiembrie din Iran în care, conform Amnesty International, au murit peste 200 de manifestanți, notează EFE.

De asemenea, recomandarea a fost făcută după ce Franța a atenționat asupra călătoriilor în Iran în urma arestării în ultimele luni în această țară a francezilor Fariba Adelkhah și Roland Marchal.

În ciuda acestui fapt, Franța este parte a acordului nuclear cu Iranul și a încercat să medieze pentru reducerea tensiunilor dintre Teheran și Washington și salvarea acordului. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău