Iranul își testează capacitatea de a lansa rachete de pe submarin într-un amplu exercițiu naval

  • 22 Februarie 2019 11:40
Iranul își testează capacitatea de a lansa rachete de pe submarin într-un amplu exercițiu naval

Iranul a început vineri un amplu exercițiu naval în Golf în cadrul căruia vor fi lansate în premieră rachete de croazieră de pe submarin, au anunțat media de stat iraniene. Manevrele au loc în pline tensiuni cu SUA, notează Reuters.

Peste 100 de nave iau parte la exercițiul care desfășoară timp de trei zile într-un sector cuprins între Strâmtoarea Ormuz și Oceanul Indian.

Potrivit media publice din Iran, cu acest prilej va fi testat și noul submarin Fateh (Cuceritorul), echipat cu rachete de croazieră, care a fost prezentat săptămâna trecută.

Iranul, care își continuă programul de rachete, mai ales balistice, a inaugurat în decembrie distrugătorul Sahand, care oficial este nedetectabil de radar, iar mai devreme în februarie, cu prilejul aniversării Revoluției islamice din 1979, a prezentat o nouă rachetă sol-sol cu raza de 1300 km.

Președintele american Donald Trump a retras anul trecut SUA din acordul internațional privind programul nuclear iranian și a impus din nou sancțiuni Teheranului, argumentând că acordul respectiv nu a reușit să împiedice dezvoltarea de rachete balistice de către Iran sau susținerea pe care o acordă acesta unor grupări din Siria, Yemen, Liban și Irak.

Oficiali iranieni au amenințat în trecut cu blocarea Strâmtorii Ormuz - intens folosită pe plan internațional pentru transportul petrolului - ca răspuns la 'acțiuni ostile' din partea SUA, inclusiv încercarea de a opri exporturile de petrol iraniene prin intermediul sancțiunilor.

În decembrie, SUA au desfășurat în Golf portavionul USS John C. Stennis.

Experți occidentali afirmă că Iranul exagerează frecvent în privința capacităților arsenalului său, deși rachetele balistice cu rază lungă de acțiune ale Teheranului creează îngrijorare.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău