Iranul intensifică ritmul producției de uraniu puternic îmbogățit (AIEA)

  • 18 August 2021 11:04
Iranul intensifică ritmul producției de uraniu puternic îmbogățit (AIEA)

Iranul a configurat un nou mod operațional pentru a accelera ritmul producției de uraniu îmbogățit cu 60% în uzina sa de la Natanz (centru), a informat marți Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), într-un comunicat preluat de AFP și DPA, potrivit Agerpres.

În ultimul său raport referitor la programul nuclear al Iranului, directorul general al organismului ONU, Rafael Grossi, a informat statele membre că, de acum înainte, vor fi folosite "două cascade de centrifuge" în loc de una singură ca până acum, adăugând că procesul a fost deja lansat.

Teheranul a început la jumătatea lunii aprilie să îmbogățească uraniu la un astfel de nivel, față de 20% înainte de acea dată, cu mult peste limita de 3,67% stabilită prin acordul nuclear internațional încheiat la Viena în 2015. Teheranul nu a respectat această limită, susținând că are nevoie de o formă foarte purificată în scopuri medicale.

Pentru a fabrica o bombă, îmbogățirea uraniului trebuie să ajungă la 90%, chiar dacă sunt necesare multe alte etape.

Iranul, care a negat întotdeauna că dorește să se doteze cu arme nucleare, a renunțat treptat la angajamentele de a-și limita programul nuclear în schimbul unei relaxări a sancțiunilor occidentale și ale ONU.

Retragerea SUA în 2018, sub conducerea lui Donald Trump, a compromis acordul, în care succesorul său, Joe Biden, dorește să revină. Discuții indirecte, mediate de europeni, au început în aprilie la Viena. Dar diplomații s-au despărțit la 20 iunie fără niciun progres concret. UE a vorbit despre o posibilă reluare a negocierilor la începutul lunii septembrie, cu un nou emisar al Iranului numit de noul președinte Ebrahim Raisi. Acesta a declarat că sprijină eforturile de ridicare a sancțiunilor americane care sufocă economia țării.

Luni, Statele Unite au îndemnat din nou Teheranul să se întoarcă la masa negocierilor, exprimându-și îngrijorarea cu privire la o altă abatere iraniană: producția de metal de uraniu îmbogățit la 20%. Potrivit raportului prezentat de Grossi, Iranul a produs 200 de grame din acest compus, după ce a anunțat proiectul în luna iulie în scopuri de cercetare.

Iranul nu are "nicio nevoie credibilă de a produce metal de uraniu", a reacționat Departamentul de Stat american. Acesta este un subiect sensibil, deoarece acest material poate fi folosit la fabricarea de focoase nucleare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău