Iranul intensifică ritmul producției de uraniu puternic îmbogățit (AIEA)
-
18 August 2021 11:04
Iranul a configurat un nou mod operațional pentru a accelera ritmul producției de uraniu îmbogățit cu 60% în uzina sa de la Natanz (centru), a informat marți Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), într-un comunicat preluat de AFP și DPA, potrivit Agerpres.
În ultimul său raport referitor la programul nuclear al Iranului, directorul general al organismului ONU, Rafael Grossi, a informat statele membre că, de acum înainte, vor fi folosite "două cascade de centrifuge" în loc de una singură ca până acum, adăugând că procesul a fost deja lansat.
Teheranul a început la jumătatea lunii aprilie să îmbogățească uraniu la un astfel de nivel, față de 20% înainte de acea dată, cu mult peste limita de 3,67% stabilită prin acordul nuclear internațional încheiat la Viena în 2015. Teheranul nu a respectat această limită, susținând că are nevoie de o formă foarte purificată în scopuri medicale.
Pentru a fabrica o bombă, îmbogățirea uraniului trebuie să ajungă la 90%, chiar dacă sunt necesare multe alte etape.
Iranul, care a negat întotdeauna că dorește să se doteze cu arme nucleare, a renunțat treptat la angajamentele de a-și limita programul nuclear în schimbul unei relaxări a sancțiunilor occidentale și ale ONU.
Retragerea SUA în 2018, sub conducerea lui Donald Trump, a compromis acordul, în care succesorul său, Joe Biden, dorește să revină. Discuții indirecte, mediate de europeni, au început în aprilie la Viena. Dar diplomații s-au despărțit la 20 iunie fără niciun progres concret. UE a vorbit despre o posibilă reluare a negocierilor la începutul lunii septembrie, cu un nou emisar al Iranului numit de noul președinte Ebrahim Raisi. Acesta a declarat că sprijină eforturile de ridicare a sancțiunilor americane care sufocă economia țării.
Luni, Statele Unite au îndemnat din nou Teheranul să se întoarcă la masa negocierilor, exprimându-și îngrijorarea cu privire la o altă abatere iraniană: producția de metal de uraniu îmbogățit la 20%. Potrivit raportului prezentat de Grossi, Iranul a produs 200 de grame din acest compus, după ce a anunțat proiectul în luna iulie în scopuri de cercetare.
Iranul nu are "nicio nevoie credibilă de a produce metal de uraniu", a reacționat Departamentul de Stat american. Acesta este un subiect sensibil, deoarece acest material poate fi folosit la fabricarea de focoase nucleare.