Iranul îndeamnă țările lumii să reacționeze "cu o singură voce" la sancțiunile reimpuse de SUA

  • 20 Septembrie 2020 12:34
Iranul îndeamnă țările lumii să reacționeze

Iranul a îndemnat duminică țările lumii să reacționeze "cu o singură voce" împotriva "acțiunilor iresponsabile" ale SUA, după declarația unilaterală a Washingtonului privind restabilirea sancțiunilor Națiunilor Unite împotriva Teheranului, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Așteptăm de la comunitatea internațională și de la toată lumea ca ei să se opună acestor acțiuni iresponsabile ale regimului de la Casa Albă și să vorbească cu o singură voce", a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, în timpul unei conferințe de presă.

Statele Unite au proclamat unilateral în cursul nopții de sâmbătă spre duminică că sancțiunile Națiunilor Unite contra Iranului sunt din nou în vigoare și au promis să îi pedepsească pe cei care le încalcă, într-un gest care riscă să mărească izolarea lor, dar și tensiunile internaționale. Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunțat că măsurile punitive au intrat "din nou în vigoare" sâmbătă, la orele 20.00 (duminică, 00.00 GMT)

"Lumea întreagă spune că nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat doar în lumea imaginară" a secretarului de stat american Mike Pompeo, a spus Khatibzadeh. "Este mult zgomot pentru nimic și cred că acestea sunt zilele și orele cele mai amare ale SUA", a adăugat el.

Estimând că Washingtonul este "izolat" și "de partea rea a istoriei", purtătorul de cuvânt iranian a declarat că Teheranul adresează un mesaj SUA: "să revină în sânul comunității internaționale, să își respecte angajamentele, să înceteze să o facă pe rebelul și lumea le va accepta".

SUA au folosit o procedură controversată, supranumită "snapback", ce permite restabilirea tuturor sancțiunilor ONU. Sancțiunile împotriva Iranului au fost ridicate în virtutea acordului internațional încheiat în 2015, însă din care președintele american Donald Trump a retras SUA în 2018.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău