Iranul i-a transmis Turciei că se opune unei acțiuni militare în Siria

  • 08 Octombrie 2019 11:33
Iranul i-a transmis Turciei că se opune unei acțiuni militare în Siria

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, i-a transmis luni seara omologului său turc Mevlut Cavusoglu că Teheranul 'se opune' unei 'operațiuni militare' turce în Siria, potrivit unui comunicat oficial, citat marți de France Presse.

Zarif a discutat telefonic cu șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, despre 'evoluția recentă a situației în nord-estul Siriei', a indicat Ministerul de Externe iranian pe site-ul său internet.

În cadrul acestei discuții, Cavusoglu a 'insistat asupra necesității de a fi respectată integritatea teritorială a Siriei, afirmând că operațiunea Turciei în respectiva regiune va fi temporară', conform comunicatului.

La rândul său, Zarif 'a exprimat opoziția Iranului față de acțiunea militară, cerând să fie respectate integritatea teritorială și suveranitatea Siriei și a subliniat necesitatea continuării luptei împotriva terorismului pentru ca stabilitatea și securitatea să se instaureze' în această țară, potrivit textului.

Aliat al regimului sirian al președintelui Bashar al-Assad, Iranul este împreună cu Ankara (care sprijină rebelii) și Moscova (un alt aliat al regimului de la Damasc) mediator în procesul de negocieri asupra Siriei de la Astana, lansat în 2017.

Președintele american Donald Trump a părut să lase cale liberă duminică unei ofensive turce împotriva forțelor kurde în nord-estul Siriei, anunțând o retragere a trupelor SUA desfășurate în această zonă.

În fața furiei provocate de această măsură în cadrul taberei republicane, guvernul de la Washington a părut să dea înapoi luni.

În convorbirea telefonică cu omologul său turc, Zarif a apreciat că 'acordul de la Adana este cel mai bun mijloc pentru ca Siria și Turcia să răspundă la îngrijorările lor' reciproce, potrivit comunicatului iranian.

Încheiat în 1998, acordul cunoscut sub numele de 'protocolul de la Adana' a fost semnat în acest oraș turcesc pentru a se pune capăt unei crize între Ankara și Damasc provocată de prezența în Siria la acea vreme a liderului Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Ocalan, și a bazelor respectivei grupări.

Turcia consideră că acest protocol îi oferă dreptul să intervină pe teritoriul sirian împotriva PKK și a grupărilor afiliate în lipsa unor acțiuni din partea regimului sirian împotriva lor.

În conformitate cu acest acord, Siria s-a angajat să împiedice PKK să opereze în nordul teritoriului său. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,5 m/s
Thu
14
Fri
10
Sat
9
Sun
10
Mon
11

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău