Iranul confirmă condamnarea la moarte a unui disident iraniano-suedez

  • 12 Martie 2023 17:33
Iranul confirmă condamnarea la moarte a unui disident iraniano-suedez

Autoritatea judiciară iraniană a anunțat duminica aceasta confirmarea condamnării la moarte a unui disident iraniano-suedez, Habib Chaab, deținut din 2020 în Iran, transmite AGERPRES.

„Curtea Supremă a aprobat condamnarea la moarte a lui Habib Chaab pentru corupție imobiliară, gestionarea și conducerea unui grup rebel și conceperea și executarea a numeroase operațiuni teroriste", a relatat Mizan Online, care a precizat că sentința de condamnare la moarte a lui Chaab este definitivă.

Lider al Mișcării Arabe pentru Eliberarea Ahvazului (ASMLA), considerată o mișcare teroristă de către autoritățile iraniene, Chaab a dispărut în octombrie 2020, după ce s-a deplasat la Istanbul, și a reapărut o lună mai târziu, în detenție în Iran.

Judecat din ianuarie 2022 pentru "terorism" și mai ales pentru propagarea "corupției pe Pământ", justiția a anunțat pe 6 decembrie condamnarea la moarte a acestui bărbat în vârstă de 50 de ani.

Suedia, al cărei cetățean este, a făcut demersuri pentru a-i oferi asistență consulară, dar fără succes, deoarece Iranul nu recunoaște dubla cetățenie.

Habib Chaab ''este stabilit în Suedia de mulți ani și a beneficiat de facilitățile și mijloacele guvernului și aparatului de securitate din această țară'', a adăugat Mizan Online.

Lunea trecută, justiția iraniană a condamnat la moarte șase bărbați acuzați că fac parte din gruparea ASMLA, acuzându-i că "au urmat ordinele liderilor lor europeni, cum ar fi Habib Nabgan și Habib Chaab".

Teheranul a provocat un val de indignare internațională după ce a executat în ianuarie un fost oficial al apărării, iraniano-britanicul Alireza Akbari, condamnat pentru spionaj.

În februarie, Germania a expulzat doi diplomați iranieni aflați la post în Berlin pentru a protesta împotriva condamnării la moarte a disidentului iraniano-german Jamshid Sharmahd, în vârstă de 67 de ani. Acesta a fost acuzat de implicare într-un atac asupra unei moschei din Shiraz, în sudul Iranului, în care au murit 14 persoane în aprilie 2008.

Cel puțin 16 deținători de pașapoarte occidentale, inclusiv șase cetățeni francezi, sunt reținuți în Iran, majoritatea cu dublă cetățenie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău