Iranul, acuzat că ascunde adevăratele efecte ale epidemiei de coronavirus. Ce arată imaginile din satelit

  • 13 Martie 2020 09:12
Iranul, acuzat că ascunde adevăratele efecte ale epidemiei de coronavirus. Ce arată imaginile din satelit

Mai multe imagini din satelit arată o extindere rapidă a cimitirelor și apariția de gropi comune în Iran, transmite Mediafax. Imaginile par să confirme faptul că autoritățile iraniene încearcă să acopere amploarea epidemiei de coronavirus. Iranul este una dintre cele mai afectate țări din lume de epidemia de coronavirus.

Guvernul iranian este suspectat că ar ascunde adevărata situație provocată de epidemia de coronavirus din țară, după apariția unor imagini din satelit care arată că cimitirele din orașul Qom se extind extrem de rapid, potrivit The Guardian.

Imaginile, publicate prima dată de New York Times, arată extinderea unui cimitir din nordul orașului Qom, fiind făcute deja săpături pe porțiuni mari.

Iranul, acuzat că ascunde adevăratele efecte ale epidemiei de coronavirus. Ce arată imaginile din satelit

The Guardian susține că aceste imagini par să confirme temerile privind adevărata dimensiune a epidemiei din această țară, dar și faptul că Guvernul ar ascunde numărul real al deceselor cauzate de infecția cu coronavirus.

Pe 24 februarie, un oficial local din Qom a acuzat Ministerul Sănătății de la Teheran că minte în legătură cu amploarea epidemiei. La acea dată, oficialul a declarat că, deși Guvernul anunțase în mod oficial doar 12 decese provocate de coronavirus, în realitate numărul acestora ar fi depășit 50.

Imediat după lansarea acestor acuzații, adjunctul ministrului iranian al Sănătății, Iraj Harirchi, a organizat o conferință de presă unde a respins categoric acuzațiile, însă la acea vreme jurnaliștii au remarcat că acesta transpira puternic și tușea foarte des în timpul conferinței. Doar o zi mai târziu, Harirchi anunța că a fost el însuși diagnosticat cu coronavirus.

Amir Afkhami, autorul unei lucrări legate de epidemia de holeră din Iran și profesor asociat la Universitatea George Washington, a declarat că extinderea cimitirelor și gropile comune surprinse de imaginile din satelit arată că mortalitatea este mult mai mare decât cea declarată oficial și că situația ar fi mușamalizată de către regimul de la Teheran.

„Nu mă surprinde faptul că încearcă să facă gropi comune și să ascundă amploarea situației cauzate de această boală”, a declarat Afkhami.

Iranul este una dintre țările cele mai afectate de epidemia de coronavirus. Potrivit datelor oficiale, peste 10.000 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus în această țară și 429 de oameni au murit din această cauză.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău