Iranul a transmis către Interpol un mandat internațional de arestare pentru Trump; reacția SUA: ''un truc

  • 29 Iunie 2020 18:06
Iranul a transmis către Interpol un mandat internațional de arestare pentru Trump; reacția SUA: ''un truc

Iranul a anunțat luni că a emis un mandat internațional de arestare pe numele președintelui american Donald Trump și a altor 35 de persoane pentru asasinarea în ianuarie la Bagdad a generalului Qassem Soleimani, fiind notificat în acest sens Interpolul, transmite agenția EFE, preluat de Agerpres.

Potrivit procurorului Teheranului, Al Alqasimehr, acești 36 de ''responsabili politico-militari ai SUA și de asemenea ai altor țări au fost implicați în asasinarea generalului Soleimani'', ei fiind acuzați în Iran pentru ''asasinat'' și ''act terorist''. ''A fost emis un mandat de arestare și s-a solicitat poliției internaționale să pună o alertă roșie'', a adăugat acesta, fără să precizeze cine sunt ceilalți 35.

Este însă puțin probabil ca Interpol să accepte solicitarea Teheranului, dat fiind că regulile acestei organizații interzic ''desfășurarea oricărei intervenții sau activități de natură politică''.

Aceeași speranță a fost exprimată de trimisul SUA pentru Iran, Brian Hook. ''Evaluarea noastră este că Interpol nu intervine și nu emite alerte roșii bazate pe criterii de natură politică'', a spus acesta într-o declarație dată la Riad, în Arabia Saudită, potrivit Reuters.

''Aceasta este (o chestiune) de natură politică. Nu are nimic de-a face cu securitatea națională, cu pacea internațională ori promovarea stabilității (...) Este un truc propagandistic pe care nimeni nu-l ia în serios'', a completat oficialul american.

Generalul Qassem Soleimani a fost comandantul Forței Al-Quds, fiind însărcinat cu operațiunile desfășurate de Gardienii Revoluției în afara Iranului și superviza grupările susținute de Iran în Siria și Irak. Pe seama sa Washingtonul a pus moartea a sute de americani și membri ai coaliției conduse de SUA în Irak și el a fost ucis pe 3 ianuarie în urma unui raid executat de aviația americană cu o dronă asupra convoiului său pe aeroportul din Bagdad.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
17
Sun
17
Mon
18
Tue
19
Wed
14

Curs oficial BNM 14 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3937 -0.1393
USD 17.7253 -0.0353
RON 4.3418 -0.0295
UAH 0.6416 -0.0007
RUB 0.2382 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău