Iranul a livrat drone Rusiei și după 24 februarie, susține serviciul de informații al armatei ucrainene

  • 08 Noiembrie 19:20
Iranul a livrat drone Rusiei și după 24 februarie, susține serviciul de informații al armatei ucrainene

Direcția principală de informații de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR) a anunțat marți că a detectat în dronele kamikaze de fabricație iraniană componente realizate după data invaziei ruse în Ucraina, ceea ce arată clar faptul că aparatele au fost livrate după începerea războiului de agresiune rusesc, pe lângă faptul că unele dintre acestea sunt de origine străină, potrivit EEE.

„Componentele dronelor iraniene au fost fabricate după invazia pe scară largă a Rusiei. Reprezentanții Serviciului de informații militare din Ucraina au descoperit date ce relevă faptul că dronele iraniene au fost furnizate Rusiei după 24 februarie", se menționează într-un comunicat al GUR, postat pe pagina sa de Facebook și citat de agenția de presă Unian.

Astfel, potrivit GUR, "elicea dronei Mohajer-6 a fost produsă în februarie anul acesta". Adică, "abia fabricată. Bineînțeles, a fost nevoie de timp pentru ca aceste (componente) să fie livrate Rusiei. Asta înseamnă că au fost livrate anul acesta", se afirmă în declarațiile din comunicat făcute de un purtător de cuvânt al serviciul de informații militare la televiziunea publică 'Suspilne'.

Drona iraniană Mohajer, potrivit acestuia, este asamblată din piese produse în diferite țări, iar majoritatea componentelor provin din SUA, deși drona are, de asemenea, un motor austriac și o cameră japoneză.

"Nu am găsit niciun element rusesc aici. Una dintre piese are o inscripție în farsi (limba persană modernă, oficială în Iran, Afganistan și Tadjikistan - n.r.). Camera vizuală este din Japonia, în timp ce telemetrul laser este fabricat în China, iar bomba aeriană este de producție iraniană", a precizat purtătorul de cuvânt al GUR.

Experții ucraineni cercetează în prezent modul în care componentele străine au ajuns în dronele iraniene, iar Serviciul de informații militare a furnizat deja țărilor partenere numerele de serie și datele referitoare la producătorii componentelor, transmite Agerpres.

Ministrul iranian de externe, Hosein Amir Abdolahian, a declarat recent că țara sa a furnizat drone kamikaze Rusiei cu câteva luni înainte de începerea războiului pe scară largă în Ucraina și a negat că Teheranul ar fi furnizat rachete Rusiei, amintește Unian. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
1
Fri
2
Sat
2
Sun
2
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău