Iranienii se îngrămădesc în moschei în plină pandemie. 3,5 milioane ar putea muri din această cauză

  • 18 Martie 2020 12:46
Iranienii se îngrămădesc în moschei în plină pandemie. 3,5 milioane ar putea muri din această cauză

Un studiu Universității Sharif din Iran vine cu concluzii sumbre pentru societatea iraniană – peste 3,5 milioane de iranieni ar putea să moară ca urmare a pandemiei de COVID-19, dacă regulile de prevenție nu sunt respectate cu strictețe, relatează The Guardian. El vine în contextul în care guvernul de la Teheran se străduiește să îi oprească pe iranieni din a veni în număr mare în moschei și alte locuri religioase.

Concluziile studiului au fost publicate de Sune Engel Rasmussen, corespondent în Orientul Mijlociu al Wall Street Journal. Ele nu sună deloc bine pentru iranienii care refuză să respecte regulile impuse de guvern și se îngrămădesc constant în biserici și zone de rugăciune.

Cele trei scenarii ale deznodământului pandemiei în Iran ar fi: (1) dacă iranienii cooperează și respectă regulile de limitare a răspândirii virusului, 12.000 de persoane ar putea muri; (2) dacă regulile sunt respectate doar parțial, atunci mortalitatea posibilă crește la 110.000 de persoane; (3) în cel mai sumbru scenariu, în care cooperarea cetățenilor este inexistentă, atunci pandemia își va atinge vârful în iunie și va duce la aproximativ 3,5 milioane de morți.

Rasmussen spune, de asemenea, că credincioșii iranieni încearcă să pătrundă forțat în moschei și alte locuri de rugăciune într-o sfidare deschisă la adresa guvernului țării, care se străduiește să limiteze răspândirea virusului în țara deja puternic afectată.

Bilanțul deceselor din cauza infectărilor cu noul coronavirus a ajuns la 988 în Iran, înregistrându-se 135 de noi decese doar marți, a anunțat marți un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății la televiziunea de stat. Numeroși înalți oficiali, politicieni, medici, lideri din cadrul forțelor de elită ale Gărzii Revoluționare și clerici au fost infectați cu noul coronavirus. Mai mulți dintre aceștia, inclusiv doi înalți clerici, au decedat, potrivit presei oficiale.

Luni, au fost publicate imagini din satelit cu sute de morminte săpate în orașul Qom care sugerează că epidemia de coronavirus din Iran este chiar mai gravă decât recunosc autoritățile.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău