Iran: UE trebuie să facă mai mult pentru a salva acordul privind programul nuclear

  • 21 Mai 2018 16:25
Iran: UE trebuie să facă mai mult pentru a salva acordul privind programul nuclear

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a estimat luni, la Buenos Aires, că doar sprijinul politic al Uniunii Europene nu este suficient pentru a salva acordul internațional privind programul nuclear al Teheranului, transmite DPA.

Aflat în capitala argentiniană pentru a participa la reuniunea miniștrilor de externe din G20, Zarif a avut o întâlnire cu comisarul european pentru politici climatice și energie, Miguel Arias Canete, în cursul căreia a afirmat clar că UE trebuie să adopte mai multe măsuri practice 'pentru a-și spori investițiile în Iran'.

Șeful diplomației iraniene a spus că sprijinul UE pentru acordul nuclear contrastează cu amenințarea făcută de mai multe companii europene importante de a se retrage din cooperarea cu Iranul.

''Așteptările publice ale Iranului de la UE de a salvgarda realizările acordului au sporit de la decizia SUA de a se retrage din acesta'', a subliniat oficialul iranian. În câteva săptămâni, Teheranul vrea ca Uniunea Europeană să garanteze avantajele economice care i-au fost promise în schimbul deciziei de a-și opri programul de înarmare nucleară.

În același timp, ministrul de externe german Heiko Maas le-a cerut celorlalte semnatare ale acordului din 2015 să susțină documentul. ''A renunța înseamnă a intra într-un viitor complet incert în ceea ce privește chestiunea armelor nucleare în Iran. De fapt, nu este vorba despre Iran, ci despre interesele noastre de securitate inițiale, germane și europene'', a argumentat Maas.

Acordul internațional privind programul nuclear iranian a fost semnat la 14 iulie 2015 de Teheran și șase mari puteri ale lumii: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța, China și Germania.

Președintele american, Donald Trump, a criticat constant acordul, în care se promite ridicarea sancțiunilor impuse Teheranului în schimbul încetării de către Iran a eforturilor sale de dezvoltare a armelor nucleare. Trump a solicitat eliminarea din acord a clauzelor de caducitate pentru unele restricții pe care SUA le impune Iranului, reguli mai dure privind inspecțiile și limitarea dezvoltării rachetelor cu rază lungă de acțiune de către iranieni.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău