Iran | Statele Unite anunță încetarea derogării acordate uzinei nucleare de la Fordo

  • 19 Noiembrie 2019 08:50
Iran | Statele Unite anunță încetarea derogării acordate uzinei nucleare de la Fordo

Șeful diplomației americane Mike Pompeo a anunțat luni că SUA vor pune capăt, pe 15 decembrie, derogării acordate Iranului care permite uzinei nucleare de la Fordo să funcționeze în pofida sancțiunilor impuse, informează AFP.

Iranul a reluat la începutul lunii noiembrie activitățile de îmbogățire a uraniului la uzina subterană din Fordo în cadrul unei dezangajări progresive din acordul nuclear, ca răspuns la retragerea unilaterală a SUA din această înțelegere internațională în 2018.

"Nivelul bun de îmbogățire a uraniului de către statul numărul unu la nivel mondial care susține terorismul este zero", a declarat Mike Pompeo pentru presă.

În opinia secretarului de stat american, "nu există niciun motiv legitim care să autorizeze Iranul să reia îmbogățirea la acest sit care anterior era clandestin". "Iranul ar trebui să pună capăt imediat activităților sale din acest sit", a insistat Pompeo.

"În consecință, SUA vor înceta derogarea ce privește instalația nucleară de la Fordo începând cu 15 decembrie 2019", a declarat secretarul de stat american.

Totodată, Mike Pompeo a avertizat autoritățile iraniene în legătură cu modalitățile de reacție la protestele interne declanșate de creșterea prețului carburanților.

După ce a părăsit acordul în mai 2018, administrația Trump a restabilit toate sancțiunile economice impuse Iranului, pe care le-a înăsprit constant în cadrul unei campanii de "presiune maximă". În același timp, a continuat să reînnoiască derogările pentru trei proiecte ale programului nuclear iranian, în special cel de la Fordo, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău