Iran: Cel puțin 208 persoane au fost ucise în reprimarea mișcării de protest, relevă un nou bilanț al Amnesty

  • 03 Decembrie 2019 12:20
Iran: Cel puțin 208 persoane au fost ucise în reprimarea mișcării de protest, relevă un nou bilanț al Amnesty

Cel puțin 208 persoane au fost ucise în reprimarea mișcării de protest care a izbucnit la mijlocul lunii noiembrie în Iran, a transmis luni Amnesty International, care a revizuit în creștere precedentul său bilanț de 161 de morți publicat vineri, relatează AFP, preluat de Mediafax.ro

"Bilanțul real" al represiunii "este foarte probabil mai mare" de 208 morți, adaugă într-un comunicat organizația neguvernamentală cu sediul la Londra, precizând că estimarea se bazează pe "informații credibile" obținute prin mijloacele sale.

Zeci de morți au fost înregistrați numai în orașul Shahriar, în provincia Teheran, "unul dintre orașele cu cel mai ridicat bilanț" al victimelor, conform Amnesty.

"Acest bilanț alarmant este o probă suplimentară că forțele de securitate iraniene s-au angajat în crime teribile", a spus Philip Luther, director de cercetare al Amnesty pentru regiunea Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Bilanțul "demonstrează disprețul total al autorităților iraniene pentru viața oamenilor", a adăugat el.

Declanșate la 15 noiembrie de anunțul privind o creștere a prețului la benzină, manifestațiile, pe alocuri violente, s-au extins rapid în cel puțin 40 de localități. Ele au fost însoțite, conform media iraniene, de incendii sau de atacuri asupra unor benzinării, comisariate de poliție, centre comerciale, moschei sau clădiri publice.

Autoritățile iraniene susțin că mișcarea de contestare este rezultatul unui "complot" pus la cale în străinătate și consideră "exagerate" bilanțurile Amnesty.

Teheranul nu a confirmat decât moartea a cinci persoane - patru membri ai forțelor de ordine uciși de "protestatari" și un civil - și a anunțat arestarea a circa 500 de persoane, printre care și 180 de "lideri" ai mișcării de contestare.

În comunicatul de luni, Amnesty cere comunității internaționale să facă astfel încât "vinovații de această represiune sângeroasă" să fie trași la răspundere și acuză autoritățile iraniene că "nu au nicio intenție să desfășoare anchete independente și imparțiale".

Organizația neguvernamentală afirmă de asemenea că familii ale victimelor au fost amenințate și au fost sfătuite să nu discute cu media și să nu organizeze funeralii pentru apropiații lor.

Amnesty a mai precizat că încă analizează și verifică unele înregistrări video în care s-ar vedea cum "forțele de securitate iraniene au tras asupra unor manifestanți neînarmați".

Accesul la internet a fost blocat în întreaga țară începând cu 16 noiembrie, ceea ce face dificilă o evaluare a amplorii represiunii.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău