Iran | Aiatolahul Khamenei sprijină idee de a bloca exporturile de petrol din Golf ca răspuns la sancțiunile americane

  • 22 Iulie 2018 10:49
Iran | Aiatolahul Khamenei sprijină idee de a bloca exporturile de petrol din Golf ca răspuns la sancțiunile americane

Liderul suprem iranian, aiatolahul Ali Khamenei, a susținut sâmbătă ideea avansată anterior de președintele Hassan Rouhani cu privire la posibilitatea ca Iranul să blocheze exporturile de petrol din Golful Persic, dacă propriile sale exporturi de petrol vor fi sistate în urma sancțiunilor impuse de SUA, informează agențiile Reuters și EFE.

''Aiatolahul Ali Khamenei a afirmat că remarcile președintelui (...) conform cărora 'dacă petrolul iranian nu este exportat, nici petrolul țărilor din regiune nu va fi exportat' sunt remarci importante ce reflectă politica și abordarea Iranului'', se menționează într-o declarație postată pe website-ul liderului suprem iranian.

Președintele Hassan Rouhani a amenințat la începutul lunii că Iranul ar putea riposta sancțiunilor reinstituite de Washington prin perturbarea transporturilor de petrol din statele Golfului Persic.

Oficialii iranieni au mai amenințat și în trecut că ar putea riposta acțiunilor ostile ale SUA prin blocarea Strâmtorii Ormuz, traversată de petrolierele care livrează petrolul exportat de țările din Golf.

În declarația postată pe website-ul aiatolahului Ali Khamenei se mai menționează că acesta a susținut un discurs în fața oficialilor din Ministerul de Externe de la Teheran, unde a respins orice reluare a discuțiilor ''inutile'' cu președintele american Donald Trump, care în luna mai a decis să retragă SUA din acordul privind programul nuclear al Iranului și să reinstituie sancțiunile împotriva acestei țări. Khamenei a pledat în schimb pentru continuarea negocierilor cu Uniunea Europeană. 

Sursa: Agepres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău