Iran acuză Franța că ar destabiliza Orientul Mijlociu prin vânzările masive de arme

  • 26 Ianuarie 2019 15:15
Iran acuză Franța că ar destabiliza Orientul Mijlociu prin vânzările masive de arme

Iranul a acuzat Franța că "destabilizează" regiunea, ca reacție la amenințările Parisului de a impune sancțiuni împotriva Teheranului dacă dialogul cu acesta privind activitățile sale balistice și influența sa regională "nu dă rezultate", relatează AFP.

"Republica Islamică a făcut întotdeauna apel la consolidarea păcii și a stabilității în regiune", potrivit unui comunical al Ministerului de Externe iranian.

Iranul "consideră vânzările masive de arme moderne și ofensive de către (...) Franța ca fiind un factor destabilizator pentru echilibrul regiunii", se precizează în comunicat.

Ministerul iranian a reacționat astfel la declarațiile șefului diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, care a amenințat vineri Iranul cu sancțiuni în legătură cu programul său de rachete și cu influența sa în Orientul Mijlociu.

"Avem două solicitări (...) ca Iranul să renunțe la producția de rachete, dar mai ales la exportul de rachete către facțiuni armate din Orientul Mijlociu și către (rebelii) houthis" din Yemen, a spus Le Drian.

Iranul trebuie de asemenea "să pună capăt acțiunilor sale destabilizatoare pentru întreaga zonă", a adăugat el, estimând că, în conformitate cu Rezoluția 2254 a ONU privind Siria, Teheranul nu poate avea forțe pe teritoriul sirian.

"Capabilitățile Iranului în materie de rachete fac parte din puterea sa legitimă de apărare (...) Programul de rachete al Iranului nu este negociabil (...) și acest lucru le-a fost comunicat francezilor", a răspuns Ministerul de Externe iranian.

El a avertizat că "orice noi sancțiuni din partea statelor europene ar conduce la o revizuire a relațiilor Iranului cu acestea", menționează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău