Iran: Ridicarea sancțiunilor va ajuta firmele străine la privatizare

  • 24 Iulie 2015 15:42
Iran: Ridicarea sancțiunilor va ajuta firmele străine la privatizare

Companiile străine vor putea lua parte mai ușor la procesele de privatizare ale companiilor iraniene de stat, în urma ridicării sancțiunilor asupra Iranului.

Afirmația a fost făcută vineri, 24 iulie, de către ministrul Industriei, Mohammad Reza Nematzadeh, la o conferință desfășurată la Viena, transmite Reuters.

Compania petrolieră națională a Iranului - NIOC - nu va fi privatizată iar Guvernul va păstra până la 20% din firmele din 'industriile importante'. Unele firme din domeniul rafinării și petrochimiei ar putea fi privatizate, a explicat Mohammad Reza Nematzadeh.

Acesta a adăugat că Iranul s-ar putea să se alăture din nou sistemului SWIFT de plăți bancare internaționale, după trei luni de la ridicarea sancțiunilor. Iranul nu a avut acces la Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul în Belgia, din cauza sancțiunilor.

După mai mult de un deceniu de negocieri, Iranul și statele din grupul '5 plus 1' (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania) au ajuns în 14 iulie la un acord cuprinzător care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului. În urma încheierii acestui acord, o serie de sancțiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate.

Eliminarea sancțiunilor va permite Iranului, țară ale cărei rezerve de petrol se situează pe locul patru la nivel mondial, să-și reia treptat exporturile de petrol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău